Voormalig burgerweeshuis Aardenburg is gerestaureerd én te huur
VideoAARDENBURG - Een historisch, markant en toch modern pand. Met driehonderd vierkante meter aan woonoppervlak en een toplocatie in hartje Aardenburg, is het gerestaureerde voormalig burgerweeshuis een droomhuis. En het is te huur.
Delen per e-mail
Het burgerweeshuis van Aardenburg was van 1674 tot 1929 gevestigd aan Weststraat 22. Aan de achterzijde van de woning is goed te zien dat de twee huizen aan weerszijden oorspronkelijk als één pand werden gebouwd in 1631. Het deed waarschijnlijk dienst als grote kapiteinswoning. Later werd het pand een armenhuis totdat het burgerweeshuis, dat de Meiboom heet, in 1674 op die plek werd gesticht. Verschillende keren werd het weeshuis wegens geldgebrek gesloten en ging uiteindelijk definitief dicht. Sinds 1929 heeft de Commissie van Beheer de Meiboom, het middelste huis, onder haar hoede. Daar bevindt zich een bijzondere regentenkamer in neorenaissancestijl.
Rijksmonument
Tegenwoordig is nummer 24 het woonhuis en de pastorie van de Protestantse Kerk Nederland in Sint-Kruis en Aardenburg. Het witte pand aan nummer 20 deed jaren dienst als kantoorruimte van Woninginrichting Leliaert. Toen eigenaar Harry Leliaert het pand in 2015 wilde afbreken, kwam de Rijksdienst kijken en gaf het gebouw prompt een monumentenstatus.
De balken op de zolders lopen door van de ene bovenverdieping naar de andere, waardoor te zien is dat de panden bij elkaar horen. Het pand vormt sinds 2015 één Rijksmonument, samen met de pastorie en De Meiboom. De woning werd in 2015 aangekocht door de Commissie van Beheer der Voormalige Sint-Janshuys en Dischgoederen. De Commissie kreeg toen circa zes ton subsidie om het monument op te knappen. Ook werd een deel van de subsidie gebruikt voor onderhoud aan De Meiboom en pastorie.
Modern en klassiek
Als voorzitter Jan Pleijte van de Commissie van Beheer de voordeur van Weststraat 20 open doet, is direct duidelijk wat de commissie met de restauratie voor ogen had. Modern gecombineerd met de klassieke elementen van het historische pand. Er liggen nieuwe marmeren vloeren in de hal en er is veel licht door de hoge ramen en glazen tussendeuren in de hal. Leuk detail: het wapen van Aardenburg is in de deuren gezandstraald. Een stuk vloer, met ingelegd mozaïekpatroon, is bewust origineel gelaten. Ook de rode deuren van de garderobekast doen klassiek aan. “Dat zijn de voormalige deuren van het weeshuis hiernaast, die in 1920 vervangen zijn voor een andere deur”, vertelt Jan.
Oude elementen zijn door het hele huis terug te vinden, zoals een deur op de eerste verdieping die vroeger naar het koetshuismagazijn leidde en een luik op zolder, dat ‘uitzicht’ biedt op het dak van de Meiboom. Daar tegenover staan moderne faciliteiten zoals twee gloednieuwe badkamers, vloerverwarming, dubbel glas en energielabel A.
De trap naar boven is ook vernieuwd, ‘de oude was heel steil’, en komt uit in een ruim woongedeelte met een nieuwe houten vloer, inbouwhaard en moderne keuken. Jan: “De vloer liep eerst zeventien centimeter schuin af en is opgevuld met korrels.” De bovenverdieping heeft drie slaapkamers, waarvan de grootste een speels element heeft gekregen. Een laddertje leidt naar nog een verdieping, waar kinderen bijvoorbeeld kunnen spelen. Vanaf daar kun je ook door een rond raam kijken. Jan: “Dit is het mooiste raam van allemaal, je kijkt over heel Aardenburg.”
Trots
Jan Pleijte, bestuurslid Piet Brakman en griffier Dick de Pooter van de Commissie van Beheer, zijn trots op het resultaat na twee jaar verbouwen in het witte pand, dat twee jaar geleden een monumentenstatus kreeg. De buitenkant is helemaal gerestaureerd in de oorspronkelijke stijl. “Alle omlijsting en raamwerk is vernieuwd”, vertelt Piet, die als lid van de bouwcommissie het technische deel heeft begeleid. Vernieuwd, maar wel in klassieke stijl. Kunststof kozijnen zijn uit den boze.
Ook de vele houten balken in het huis zijn waar mogelijk behouden gebleven en ertussen zijn spotjes ingebouwd. “Op zolder zijn de balken genummerd met Romeinse cijfers, zo is te zien dat de balken vroeger doorliepen tussen de verschillende huizen”, vertelt Dick. Bij het huis hoort ook een garage en een tuin, die nog wordt aangelegd. Jan ziet het al helemaal voor zich. “Er komen twee terrassen, beuken en taxusbomen.” Ook het naastgelegen pand wordt anders. Op de plaats van de meubelzaak komen zeven appartementen, de sloop van het pand is gepland in februari en de bouw start in mei.
Er wordt zaterdag en zondag open huis gehouden in het pand aan Weststraat 20. Geïnteresseerden kunnen zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur en zondag van 14.00 tot 16.00 uur komen kijken. De huurprijs opvragen kan bij de Commissie tot Beheer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Dit zijn de duurste huizen van Zeeland, maar let op: Cadzand komt er aan
De huizenprijzen schieten omhoog, ook in Zeeland. Volgens de populaire huizensite Funda staan er op dit moment in onze provincie 42 huizen te koop van meer dan één miljoen euro. Liefst 11 daarvan staan in Cadzand. Wat maakt de Zeeuws-Vlaamse badplaats zo populair? -
Brandweer haalt kindje uit moerasachtig gebied Sas van Gent
SAS VAN GENT - De brandweer heeft woensdagmiddag een kindje uit een moerasachtig gebied bij de Beneluxstraat in Sas van Gent gehaald. Duikers van de brandweer hebben in het water nog gezocht naar een eventueel tweede kindje, maar niemand meer aangetroffen. -
PREMIUM
Bouw voor ouderen en iets duurdere huurwoningen, dat is het beste voor de woningmarkt
-
PREMIUMReportage I video
De moord op Ichelle van de Velde is met vraagtekens omgeven
-
Raad van State keurt plan goed voor woning op atoombunker in Oostburg
DEN HAAG/OOSTBURG – Volgens de Raad van State biedt het bestemmingsplan voor een woning op de oude atoombunker aan de Grote Beer in Oostburg voldoende bescherming aan het dicht begroeide en beboste terrein op en rond de bunker.
-
Dorpsraad Hoofdplaat wil een centrale speeltuin, het liefst in de Eurostraat
HOOFDPLAAT - Ook Hoofdplaat wil een speeltuin centraal in het dorp. De dorpsraad ziet niets in het plan van de gemeente Sluis van twee aparte locaties aan de buitenranden van Hoofdplaat. Dat is niet veilig voor de kinderen, is de vrees. -
Computersystemen Zeeuws-Vlaamse scholen doelwit van DDoS-aanvallen: ‘Het is digitale pesterij’
HULST - De computersystemen van de Zeeuws-Vlaamse middelbare scholen worden aangevallen. Er wordt stelselmatig geprobeerd om het systeem te verstoren, met zogenoemde DDoS-aanvallen. De politie is ingeschakeld en onderzoekt wie de dader of daders zijn. ,,Het is digitale pesterij.” -
Sleuf dicht zodat N61 weer open kan
SCHOONDIJKE - De natte grond is al uitgegraven, het geotextiel is aangebracht en de eerst lagen droog zand zijn weer aangebracht. Er wordt hard doorgewerkt om de N61 weer open te krijgen.
0 reacties