Voormalig burgerweeshuis Aardenburg is gerestaureerd én te huur

VideoAARDENBURG - Een historisch, markant en toch modern pand. Met driehonderd vierkante meter aan woonoppervlak en een toplocatie in hartje Aardenburg, is het gerestaureerde voormalig burgerweeshuis een droomhuis. En het is te huur.

Het burgerweeshuis van Aardenburg was van 1674 tot 1929 gevestigd aan Weststraat 22. Aan de achterzijde van de woning is goed te zien dat de twee huizen aan weerszijden oorspronkelijk als één pand werden gebouwd in 1631. Het deed waarschijnlijk dienst als grote kapiteinswoning. Later werd het pand een armenhuis totdat het burgerweeshuis, dat de Meiboom heet, in 1674 op die plek werd gesticht. Verschillende keren werd het weeshuis wegens geldgebrek gesloten en ging uiteindelijk definitief dicht. Sinds 1929 heeft de Commissie van Beheer de Meiboom, het middelste huis, onder haar hoede. Daar bevindt zich een bijzondere regentenkamer in neorenaissancestijl.

Rijksmonument

Tegenwoordig is nummer 24 het woonhuis en de pastorie van de Protestantse Kerk Nederland in Sint-Kruis en Aardenburg. Het witte pand aan nummer 20 deed jaren dienst als kantoorruimte van Woninginrichting Leliaert. Toen eigenaar Harry Leliaert het pand in 2015 wilde afbreken, kwam de Rijksdienst kijken en gaf het gebouw prompt een monumentenstatus. 

Volledig scherm
De monumentale panden 20, 22 en 24 aan de Weststraat zijn opgeknapt. © Boaz Timmermans

De balken op de zolders lopen door van de ene bovenverdieping naar de andere, waardoor te zien is dat de panden bij elkaar horen. Het pand vormt sinds 2015 één Rijksmonument, samen met de pastorie en De Meiboom. De woning werd in 2015 aangekocht door de Commissie van Beheer der Voormalige Sint-Janshuys en Dischgoederen. De Commissie kreeg toen circa zes ton subsidie om het monument op te knappen. Ook werd een deel van de subsidie gebruikt voor onderhoud aan De Meiboom en pastorie.

Modern en klassiek

Volledig scherm
De monumentale panden 20, 22 en 24 aan de Weststraat zijn opgeknapt. © Boaz Timmermans

Als voorzitter Jan Pleijte van de Commissie van Beheer de voordeur van Weststraat 20 open doet, is direct duidelijk wat de commissie met de restauratie voor ogen had. Modern gecombineerd met de klassieke elementen van het historische pand. Er liggen nieuwe marmeren vloeren in de hal en er is veel licht door de hoge ramen en glazen tussendeuren in de hal. Leuk detail: het wapen van Aardenburg is in de deuren gezandstraald. Een stuk vloer, met ingelegd mozaïekpatroon, is bewust origineel gelaten. Ook de rode deuren van de garderobekast doen klassiek aan. “Dat zijn de voormalige deuren van het weeshuis hiernaast, die in 1920 vervangen zijn voor een andere deur”, vertelt Jan.

Oude elementen zijn door het hele huis terug te vinden, zoals een deur op de eerste verdieping die vroeger naar het koetshuismagazijn leidde en een luik op zolder, dat ‘uitzicht’ biedt op het dak van de Meiboom. Daar tegenover staan moderne faciliteiten zoals twee gloednieuwe badkamers, vloerverwarming, dubbel glas en energielabel A.

De trap naar boven is ook vernieuwd, ‘de oude was heel steil’, en komt uit in een ruim woongedeelte met een nieuwe houten vloer, inbouwhaard en moderne keuken. Jan: “De vloer liep eerst zeventien centimeter schuin af en is opgevuld met korrels.” De bovenverdieping heeft drie slaapkamers, waarvan de grootste een speels element heeft gekregen. Een laddertje leidt naar nog een verdieping, waar kinderen bijvoorbeeld kunnen spelen. Vanaf daar kun je ook door een rond raam kijken. Jan: “Dit is het mooiste raam van allemaal, je kijkt over heel Aardenburg.”

Trots

Jan Pleijte, bestuurslid Piet Brakman en griffier Dick de Pooter van de Commissie van Beheer, zijn trots op het resultaat na twee jaar verbouwen in het witte pand, dat twee jaar geleden een monumentenstatus kreeg. De buitenkant is helemaal gerestaureerd in de oorspronkelijke stijl. “Alle omlijsting en raamwerk is vernieuwd”, vertelt Piet, die als lid van de bouwcommissie het technische deel heeft begeleid. Vernieuwd, maar wel in klassieke stijl. Kunststof kozijnen zijn uit den boze. 

Ook de vele houten balken in het huis zijn waar mogelijk behouden gebleven en ertussen zijn spotjes ingebouwd. “Op zolder zijn de balken genummerd met Romeinse cijfers, zo is te zien dat de balken vroeger doorliepen tussen de verschillende huizen”, vertelt Dick. Bij het huis hoort ook een garage en een tuin, die nog wordt aangelegd. Jan ziet het al helemaal voor zich. “Er komen twee terrassen, beuken en taxusbomen.” Ook het naastgelegen pand wordt anders. Op de plaats van de meubelzaak komen zeven appartementen, de sloop van het pand is gepland in februari en de bouw start in mei.

Er wordt zaterdag en zondag open huis gehouden in het pand aan Weststraat 20. Geïnteresseerden kunnen zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur en zondag van 14.00 tot 16.00 uur komen kijken. De huurprijs opvragen kan bij de Commissie tot Beheer.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement