Volledig scherm
Bonte optocht startte bij het stadhuis richting Sint-Jacobs (archieffoto) © Camile Schelstraete

Volksfeest wordt één grote verjaardag

ZUIDERBURENTien pleinen, ruim 3500 activiteiten en 110.000 bezoekers per dag. Gent staat aan de vooravond van alweer de 176ste van het grootste volksfeest van België. Met drie jarige podia als hoogtepunt.

Met zo’n 3517 activiteiten op het programma, is het een onmogelijke opgave alles mee te krijgen wat er tijdens de feesten gebeurt. Maar als het aan de organisatie ligt, is dat ook helemaal niet nodig. ,,Het leuke aan de Gentse Feesten is de beleving en de verwondering. Je kiest een aantal activiteiten uit en je ziet wel waar de dag of nacht je verder brengt”, aldus Annelies Storms, schepen van Feesten, Evenementen en Facility Management bij de Stad Gent.

Drie jarige podia

Er is volgens haar voor ieder wat wils. Zo kunnen liefhebbers van alternatieve rockmuziek hun hart ophalen bij het podium Boomtown, gaan jongeren voor wereldmuziek naar Polé Polé en is Gentopia de ‘place to be’ voor kinderen. Behalve muziek is er ook straattheater, vinden er debatten plaats en worden de gekste stunts uitgehaald om wereldrecords te verbreken. Hoewel dat laatste erg spectaculair klinkt, noemt de schepen als hoogtepunt voor deze editie de drie jarige podia. Concertorganisator Trefpunt Bij Sint-Jacobs bestaat vijftig jaar, circus- en straatkunstfestival MiraMiro aan de Portus Ganda blaast 25 kaarsjes uit en Ons Luisterplein op het Laurentplein draait ook alweer tien edities mee.

Ter ere van het jubileum wil cultureel centrum Trefpunt terug naar de sfeer van het ontstaan van de moderne feesten. ,,Met een portie rebellie en vrijheid. Zo komt er net als vijftig jaar geleden een klein podium tegen de Sint-Jacobskerk en is er een tentoonstelling van vijftig jaar Trefpunt”, vertelt Storms. Door optredens, lezingen, debatten, dansworkshops en jamsessies te programmeren, hoopt Trefpunt ‘weerwerk te bieden in een wereld waar alles steeds meer om geld draait en waar kunst en cultuur van ondergeschikt belang zijn’. ,,Wij vinden net het tegenovergestelde en geloven dat kunst de wereld kan redden en mensen de ogen kan openen”, zo staat er uitgelegd op de website.

Circusspektakel

MiraMiro heeft het Belgische ‘Collectif Malunés’ - dat zelf tien jaar bestaat - gestrikt om haar 25e jubileum op de Gentse Feesten te vieren. Het circuscollectief belooft de bezoekers op vrijdag, zaterdag, zondag, maandag én dinsdag ‘een uniek spektakel’ te bezorgen. Van 18.00 uur tot middernacht. ,,Maak je klaar voor onstuimige trapezeartiesten, behendige acrobaten, onvoorspelbare eenhoorns, een waaghalsskiër, de kleine zeemeermin en haar zwoele serenades”, aldus de zinnenprikkelende aankondiging op het speciale facebookevenement. Collectif Malunés verzorgt ook de ‘soundtrack’ tijdens het grote vuurwerkspektakel op zondag aan de Portus Ganda.

Op het podium van Ons Luisterplein is het dit jaar dubbel feest. Van de tachtig artiesten die hun opwachting maken, hebben er namelijk drie zelf een verjaardag of jubileum te vieren. Zo wordt zanger Jan de Wilde 75 en staan singersongwriter Johan Verminnen en zangeres Jo Lemaire respectievelijk 50 en 40 jaar op de planken.

Dat het aanbod op de Gentse Feesten zo divers is, is volgens Storms ook precies de reden dat het al 175 jaar op rij een enorm succes is. ,,Er is veel te doen, waardoor iedereen wel iets leuks ontdekt in het programma. Het is een ontdekkings- en ontmoetingsfestival. Iedereen komt naar de Gentse Feesten: bemiddeld of straatarm, Gentenaar of passant. De hele stad bruist. Naast de vele concerten en straatvoorstellingen, geven musea workshops, programmeren toneelhuizen voorstellingen en zijn er pop-up bars en eethuisjes .” Dus voor de 176ste editie luidt haar advies: ,,Wijk eens af van de platgetreden paden, duik een straatje in en laat je verrassen. Op bijna elke hoek kan je wel iets tegenkomen. Dát maakt de Gentse Feesten zo leuk.” De feesten vinden plaats van 19 tot en met 28 juli.

Meer informatie op de website Gentsefeesten.stad.gent

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement