Volledig scherm
De dijk bij Ossenisse (archieffoto). © Peter Nicolai

Vogelbescherming slaat terug over gesloten dijk Ossenisse

OSSENISSE - Vogelbescherming Nederland heeft teruggeslagen in reactie op het tv-programma Kanniewaarzijn van de Vara.

Verschillende tegenstanders van de afsluiting van stukken Westerscheldedijk bij Ossenisse kwamen daarin aan het woord, onder wie raadsleden van Progressief Hulst en PvdA-Statenlid Ron de Kort. Zij trokken allemaal van leer tegen de soap die zich rond het afsluiten van de dijkvakken heeft voltrokken. De hekken kwamen, verdwenen weer en keerden terug. En nog is het niet einde verhaal.

Vogelbescherming voelt zich duidelijk onheus bejegend in de reportage. De organisatie kwam zelf ook niet aan het woord en reageerde met een persbericht van tweeënhalve pagina. 'Met het openstellen van de onderhoudswegen langs de dijk bij Ossenisse wordt één van de belangrijkste rust- en foerageergebieden voor vogels in de Westerschelde bedreigd', luidt de beginzin.

Vogelbescherming zegt op te komen voor de belangen van de vogels, zonder de belangen van omwonenden en bezoekers uit het oog te verliezen. Vandaar dat de organisatie, staat in het persbericht, 'graag een compromis wil sluiten waar alle partijen bij gebaat zijn, maar dan moeten rust en ruimte voor vogels wel gewaarborgd zijn'. En verder: 'Dat valt in het dossier Ossenisse niet mee, waardoor de zaak al jaren voortsleept'.

Vele onwaarheden doen de ronde, oordeelt Vogelbescherming. Eén daarvan is dat steeds meer natuur op slot gaat. 'Onwaar', stelt de organisatie, 'door verharding van onderhoudswegen op de Wester- en Oosterscheldedijken zijn er tientallen kilometers nieuwe fietspaden bijgekomen'.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement