Volledig scherm
Bijstand (foto ter illustratie) © Thinkstock

Vlissingen zit in de landelijke top van bijstandssteden

VLISSINGEN - In Zeeland hebben veel minder mensen een bijstandsuitkering dan in de rest van het land. Maar binnen de provincie zijn enorme verschillen, zo blijkt als de cijfers op gemeente- en buurtniveau worden vergeleken. 

Zo is het percentage bijstandsgerechtigden in Vlissingen meer dan het dubbele van het provinciale gemiddelde en liefst zeven keer zo hoog als in de gemeente Kapelle, waar het laagste aantal mensen in de bijstand zit. 

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft vrijdag cijfers gepubliceerd over het aantal uitkeringen dat in september vorig jaar in elke buurt in Nederland werd verstrekt. 

Landelijk had toen 4,1 procent van mensen tussen 15 jaar en de AOW-leeftijd een bijstandsuitkering. In de provincie Zeeland lag dat percentage op 3,4. In Zeeland zaten alleen de gemeenten Vlissingen (7,2 procent) en Middelburg (5,0 procent) boven het landelijke gemiddelde. 

Acht van de tien buurten in Zeeland waar de meeste mensen met een bijstandsuitkering wonen zijn te vinden in Vlissingen. De nummer één en twee zijn de twee buurten rond de Bloemenlaan. Daar nadert het percentage uitkeringsgerechtigden de 20 procent. In het hele Vlissingse Middengebied zit één op de acht mensen in de bijstand. 

De gemeente Vlissingen staat met het percentage van 7,2 in de landelijke top tien. Met Enschede deelt Vlissingen de zesde plaats. Rotterdam is de gemeente met de meeste bijstandsgerechtigden. In de Maasstad heeft bijna één op de tien mensen van tussen de 15 en 65 jaar een bijstandsuitkering. De nummers twee en drie zijn Heerlen en Leeuwarden.

De gemeente Middelburg staat rond  de 35e plaats op de nationale lijst, samen met mede-provinciehoofdsteden Assen, Lelystad en Maastricht. De andere Zeeuwse gemeenten halen de landelijke top honderd niet eens. Kapelle en Veere behoren tot de vijftig gemeenten met het minste mensen met een bijstandsuitkering.

Van de achtduizend Zeeuwse bijstandsgerechtigden woont een kwart  in Vlissingen. Middelburg (1.500) en Terneuzen (1.200) volgen op enige afstand. Vijf gemeenten vallen op door het relatief gering aantal mensen in de bijstand. 

In Hulst, Borsele, Reimerswaal, Veere en Kapelle ligt dit onder de 2 procent. Kapelle telde in september slechts 90 mensen met een bijstandsuitkering wat neer komt op 1,1 procent. Die gemeente behoort landelijk tot de vijftig gemeenten waar de minste bijstandsuitkeringen hoeven worden verstrekt.