Vlaamse redeboot bij Vlissingen waarmee loodsen van en naar zeeschepen op de Westerschelde worden gebracht.
Volledig scherm
Vlaamse redeboot bij Vlissingen waarmee loodsen van en naar zeeschepen op de Westerschelde worden gebracht. © Ruben Oreel

Vlaamse regering wil loodswezen verzelfstandigen

VLISSINGEN - De nieuwe, centrum-rechtse regering in Vlaanderen wil het loodswezen de komende jaren verzelfstandigen, zoals in 1989 al is gebeurd met het Nederlands loodswezen.

In het regeerakkoord dat de Vlaams nationalistische N-VA, de christen-democratische CD&V en de liberale Open VLD deze week hebben gesloten, staat het voorzichtig geformuleerd: ‘Samen met de loodsen worden de voorwaarden onderzocht waaronder de dienst afzonderlijk beheer loodswezen kan evolueren naar een bedrijfsstructuur in eigen beheer van de loodsen’.

Sven De Ridder, voorzitter van de Beroepsvereniging van Loodsen, de organisatie van Vlaamse rivier- en kanaalloodsen, reageert niet direct afwijzend. ,,We wachten de eerste stap van de Vlaamse regering af en zullen dan eerst de voorwaarden onze algemene ledenvergadering voorleggen.”

Ergernis

Het voorstel tot verzelfstandiging komt niet uit de lucht vallen. Vlaamse loodsen willen nogal eens tot actie overgaan, als hen iets niet zint, dit tot grote ergernis van de Antwerpse haven. Als de loodsen baas in eigen huis zijn, zullen zij wellicht minder snel geneigd zijn naar het stakingswapen te grijpen. Een lastige operatie zal het zeker worden. In Vlaanderen bestaat nog een groot verschil tussen enerzijds zeeloodsen en anderzijds rivier- en kanaalloodsen.

Het Nederlands loodswezen is al veertig jaar geleden verzelfstandigd. In eerste instantie voelden met name loodsen in het Westerschelde-gebied daar weinig voor. De ervaringen zijn sinds 1989 overwegend positief, ondanks dat later nogal wat financiële plooien moesten worden gladgestreken, vooral op het gebied van pensioenregelingen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement