Vijf gewonden bij nachtelijke aanvaring tussen cruiseschip en tanker op Westerschelde

VIDEOTERNEUZEN - Een riviercruiseschip met 171 passagiers is kort na middernacht gebotst met een tanker voor de kust van Terneuzen. Vijf passagiers van het cruiseschip raakten lichtgewond. Een bemanningslid is met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Beide schepen liepen forse schade op.

De botsing vond rond 00.10 uur plaats nabij boei 22, ter hoogte van de Churchilllaan. Het 135 meter lange en 12 meter brede Zwitserse riviercruiseschip Viking Idun kwam door nog onbekende oorzaak in botsing met de 134 meter lange en 21 meter brede tanker Chemical Marketer, varend onder de vlag van de Malta. 

Volledig scherm
© Boaz Timmermans

Het cruiseschip werd met flinke schade aan de boeg naar een steiger bij het Buitenhoofd van Terneuzen gesleept. Daar kwam ambulancepersoneel aan boord voor het behandelen van de slachtoffers. De overige passagiers mochten aan boord blijven. 
De Chemical Marketer lag in de Put van Terneuzen met een scheur in de romp, boven de waterlijn. De tanker was geladen met aardolie. Volgens de Veiligheidsregio was er geen gevaar voor lekkage van de olie, vanwege de dubbele wand van het schip. Geen van de bemanningsleden aan boord raakte gewond. 

Het cruiseschip wordt later naar de Goese Kade begeleid, net voorbij het sluizencomplex in het Kanaal Gent Terneuzen. De Chemical Marketer is vanochtend naar Vlissingen-Oost gesleept onder begeleiding van de Multratug 27 en 19. Zowel de tanker als het cruiseschip worden vanochtend geïnspecteerd om na te gaan of zij hun reis kunnen vervolgen. De Landelijke Eenheid van de politie stelt een onderzoek in. 

De Viking Idun kwam vanuit Antwerpen en was onderweg naar Gent. De olietanker kwam van de Turkse havenstad Iskenderun en voer naar Antwerpen. Hoe de twee schepen in aanvaring kwamen is nog onduidelijk. 

De Veiligheidsregio Zeeland kondigde GRIP 2 voor het incident af. Vanuit het hoofdkantoor in Middelburg is een Regionaal Operationeel Team (ROT) opgezet. De hulpdiensten schaalden rond 03.00 uur af. 

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
© Boaz Timmermans

Ik hoorde een ‘bang!’

De Amerikaanse en Canadese passagiers zijn nog aan boord van het schip. Een passagiere vertelde vanochtend dat ze tijdens de aanvaring lag te slapen. ,,Ik hoorde een ‘bang’, maar ik ben niet angstig geweest.”

Door de aanvaring is het ontbijt vanochtend verlaat. In de keuken is het een rommel en die kan dan ook niet meer worden gebruikt. De passagiers gaan eten in een restaurant. Het voorsteven van het schip heeft flinke schade aan de linkerzijde. Het beschadigde stuk is met zeil afgedekt.

De passagiers gaan vandaag met bussen naar Brugge voor een bezoek. Het is een 10daagse trip en dit is de zevende dag. Na Gent zouden ze via Zeeland terugvaren naar Amsterdam. Alles is volgens een passagier uit Boston ‘heel goed geregeld'. Ook worden de mensen ‘goed geïnformeerd’. De reizigers blijven waarschijnlijk nog een nacht aan boord en gaan dan met de bus terug naar Amsterdam. ‘Shit happens’, aldus een bemanningslid, ‘I am just a sailor’. Het viel volgens hem allemaal best mee.

De Viking Idun is van rederij Viking River Cruises in Basel. Het schip is in 2012 gebouwd op de Neptun Werft in het Duitse Rostock-Warnemünde.

De voorkant van de Viking Idun is fors beschadigd.
Volledig scherm
De voorkant van de Viking Idun is fors beschadigd. © HV Zeeland
Riviercruiseschip Viking Idun.
Volledig scherm
Riviercruiseschip Viking Idun. © HV Zeeland

Zie hieronder eerder gemaakte beelden van het cruiseschip Viking Idun.

Links de Viking Idun, rechtsboven Chemical Marketer.
Volledig scherm
Links de Viking Idun, rechtsboven Chemical Marketer. © Google Maps
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement