Volledig scherm
Grote drukte voor de ingang van de Vismijn vanwege het vestigen van een AZC in Breskens. © Peter Nicolai

Verontwaardiging in de vismijn om asielzoekersplan Breskens

BRESKENS - De sfeer was al direct onplezierig. Het grootste deel van de achthonderd mensen, die zich vooraf bij de gemeente hadden aangemeld voor de inloopavond in de vismijn waar informatie werd verstrekt over de komst van eerst 300 en later mogelijk 500 asielzoekers, stonden om acht uur voor de deur. De gemeente had de massa willen spreiden, maar aan die oproep werd nauwelijks gehoor gegeven.

De vismijn barstte bijna uit z’n voegen. Gesprekken met medewerkers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en van de gemeente waren door de enorme drukte bijna ondoenlijk. Veel bezoekers kalkten dan maar hun vragen en grieven op een formulier dat de gemeente – mits er een e-mailadres op staat – per kerende post beloofde te beantwoorden. Weinig mensen hadden daar vertrouwen in. Vooral jongeren vonden de hele aanpak een aanfluiting. En ouderen spuiden onderling felle kritiek op de hele opzet van de inloopavond en vertrokken onverrichterzake huiswaarts. Ook het bestuur van de Bedrijfsbelangenvereniging Breskens, dat een uur voor de aanvang van de bijeenkomst zou praten met B en W. Ze kregen te horen dat ze dinsdag, tijdens de raadscommissie Ruimte een paar minuten inspraak krijgen. Woedend stapten ze buiten.

Overrompelingstactiek

De overgrote meerderheid van de aanwezigen verweet de burgemeester Annemiek Jetten en haar vier wethouders een overrompelingstactiek. Donderdag kregen de Bressiaanders en omwonenden van de beoogde locatie van het asielzoekerscentrum (Nollendijk/Rijksweg, net buiten Breskens) pas een brief van het college in de bus met een uitnodiging voor de informatieavond. ,,De pap is natuurlijk al gestort’’, wisten veel bezoekers zeker. Dinsdagavond praat de raadscommissie Ruimte erover en wordt opnieuw een overweldigende belangstelling verwacht. Het definitieve besluit neemt de raad op donderdag 2 juni.

Lees het hele verhaal in de krant van zaterdag 21 mei.