Volledig scherm
De weekmarkt van Breskens is verplaatst van het Oranjeplein naar het Spuiplein. © Peter Nicolai

Verhuizing weekmarkt Breskens bevalt, er komen mogelijk nog drie kramen bij

BRESKENS - Een serieuze markt? Nee, dat kun je de donderdagmarkt in Breskens niet meer noemen. De verhuizing van het Oranjeplein naar het Spuiplein moet daar verandering in brengen. De markt wordt mogelijk uitgebreid van twee naar vijf kramen.

,,Mooi hè, de markt op het Spuiplein!", roept een Bressiaander vanaf zijn fiets. Geen klant die dat donderdagochtend ontkent. Het is de tweede week dat de markt niet meer op het Oranjeplein, maar op het Spuiplein staat. ,,Geweldig, een veel betere plaats”, vindt Theo Hoogerland van het Goese Corstanje Fruit. ,,Ook voor toeristen. Die hadden niet eens door dat er een markt was. Nu is het veel centraler, de supermarkt en horeca zijn vlakbij. En we moeten we het met elkaar doen.” 

Corstanje Fruit komt al zestig jaar in Breskens, Theo zelf staat er veertig jaar. ,,In het begin stonden hier nog vijftien kramen. Het is helemaal ingestort, maar die neerwaartse trend zie je overal. Je kunt als starter bijna niet meer beginnen. Je hebt opslag, een koelcel en verkoopwagen nodig en de bank gaat je niet helpen.”

Extra kramen

De donderdagmarkt bestaat uit twee kramen. De groente- en de kaasboer. ,,Hopelijk komt er meer bij", zegt Theo Hoogerland. Zijn collega Annelies Scheele van 't Kaasboerinnetje in IJzendijke heeft goed nieuws. ,,Er zijn gesprekken met drie kramen. Een viskraam en een foodtruck, de laatste is nog geheim.” Dankzij de verhuizing, waar Annelies blij mee is. . ,,Vroeger zat de loop in het Oranjeplein, nu hier. We staan hier veel beter, dat vinden onze klanten ook. Als we 's ochtends opbouwen zien we de horeca schoonmaken. Op het Oranjeplein zag je alleen mensen die naar hun werk gingen.” 

Met verhuizing komt wens marktkooplui uit

Marktkooplui in Breskens hebben eindelijk hun zin. Ze vroegen al jaren de weekmarkt te verhuizen van het Oranjeplein naar het Spuiplein. Dat ligt veel centraler in het dorp, is omringd door horeca en andere winkels en in de zomer is het er druk met toeristen. 

De verplaatsing is niet de eerste poging om de markt wat uit het slop te trekken. In 2017 is de maandag als proef ingeruild voor donderdag, omdat volgens marktkramers dan meer collega's naar Breskens zouden komen. Ook toen betoogden zij al dat een verhuizing naar het Spuiplein goed zou zijn. Het toenmalige college van burgemeester en wethouders van Sluis zag dat niet zitten, omdat het Oranjeplein daardoor nog ‘doodser’ zou worden. Ondernemers aan het Spuiplein wilden er ook niet aan. ,,Dat we tussen de horeca zitten, is juist goed", zegt Annelies Scheele van 't Kaasboerinnetje. ,,Klanten aan het kraam zien een café en krijgen zin in koffie.”

Quote

We staan hier veel beter, dat vinden onze klanten ook

Annelies Scheele, 't Kaasboerinnetje