Volledig scherm
SP'ers voordat ze de wijk Oudelandse Hoeve in Terneuzen intrekken. © Harmen van der Werf

Veel steun voor SP-actie Nationaal Zorgfonds

TERNEUZEN - Een schot in de roos, dat mag je de SP-actie voor een Nationaal Zorgfonds vandaag in de Terneuzense Oudelandse Hoeve wel noemen.

Een grote groep SP'ers trok vanuit buurthuis De Hoeve de wijk in, onder hen Tweede Kamerlid Michiel van Nispen. Ze vonden vrijwel overal een geweldig oor en de meeste mensen bij wie werd aangebeld, tekenden ook de petitie. Zelfs met name ouderen die eerst behoorlijk sceptisch reageerden, zetten uiteindelijk een krabbeltje.

"Tachtig procent van de Tweede Kamer is tegen ons plan, al merk je wel het draagvlak groeit, zoals bij het ouderennetwerk van de PvdA", vertelde Van Nispen, "maar bij acties als deze merken we dat zeker tachtig procent van de mensen voor is."

De SP wil met het Nationaal Zorgplan onder meer de (commerciële) zieketekostenverzekeraars uitschakelen en het eigen risico (dit jaar 385 euro) afschaffen. Het laatste kost geld, maar volgens de SP scheelt het ook veel geld als bijvoorbeeld de ziektekostenverzekeraars uit beeld verdwijnen. De jaarlijkse, vrij dure reclameacties kunnen dan achterwege blijven.