Volledig scherm
Elroy De Ruijter nam 't Amstelhoekje in Axel vorig jaar over. Het is een mini-disco geworden. "Er wordt hier inderdaad soms gevochten, maar dat gebeurt toch overal?" foto's Ronald den Dekker

Uitgaan in Axel is gezellig, 'als je op tijd naar huis gaat'

AXEL - Axel is uitgegroeid tot het uitgaanscentrum van de Kanaalzone.

Goed voor de café's. Maar hoe zit het met de sfeer? Een auto scheurt door de Noordstraat in Axel. "Als je zo'n patserbak ziet rijden, weet je hoe laat het is", zegt Bart Verpraet, eigenaar van café Teut. Sinds de politie na verschillende incidenten strenger optreedt in de binnenstad van Terneuzen, is Axel populairder geworden om uit te gaan. Maar volgens Axelaars is de sfeer er niet beter op geworden.

"Zodra het druk wordt en ik opgefokte types zie rondlopen, die al kwaad worden als je per ongeluk tegen ze aanloopt, is het: inpakken en wegwezen. Café 't Amstelhoekje heeft niet voor niets security ingeschakeld. Het is fijn dat ze er zijn, maar dat het moet, is natuurlijk vervelend", vertelt stapper Anoek van Dam (19).

Sinds Elroy de Ruijter in 2015 't Amstelhoekje overnam, is het café een minidisco geworden. Waar volgens andere cafébazen te veel wordt toegestaan. De Ruijter: "Er wordt hier inderdaad soms gevochten, maar dat gebeurt toch overal? Als mensen vervelend doen, spreek ik ze er op aan. En dan luisteren ze meestal wel." Volgens het uitgaanspubliek zelf ontstaat de onrust in Axel vooral zodra er Terneuzenaren aanwezig zijn. Chris de Jonge (27) en Eva Cuyle (26) gaan al jaren ieder weekend naar hun stamcafé De Pieper. "Hier komen mensen van zestien tot tachtig jaar. Het is altijd gezellig en bourgondisch. Maar het laatste half jaar blijven we toch iets minder lang hangen 's nachts'', vertelt De Jonge.

Lees het hele verhaal maandag in de papieren editie.