Volledig scherm
Charles en Ingrid Heiszler en Marnix Verbrugge (van links naar rechts) vrezen de toekomst. Op de achtergrond Camping Perkpolder. © Camile Schelstraete

Uitbaters Camping Perkpolder: 'Op deze manier onmogelijk een camping te exploiteren'

PERKPOLDER - "Als dit allemaal doorgaat, is er voor ons geen toekomst hier. Niet om te wonen, niet voor onze camping." Ingrid Heiszler zegt het met een brok in haar keel. Samen met echtgenoot Charles is ze uitbater van Camping Perkpolder. Net als zeven omwonenden en de Zeeuwse Milieufederatie (ZMF) heeft het koppel zienswijzen ingediend tegen de natuurvergunning voor Plan Perkpolder.

De campinguitbaters en de buren - die allen een boerenbedrijf hebben - luiden de noodklok ‘naar aanleiding van informatie die we hebben gekregen uit gesprekken met Perkpolder Beheer’. Grootste angst zijn de ophogingen die volgens de indieners op de rol staan. "Ze willen de gehele westelijke Perkpolder, een hectare of honderd, ophogen met acht tot achttien meter. Dat is tot ver boven de zeedijk. Daar komen een golfbaan en een appartementencomplex op. Langs onze camping zou alleen een dijkje van twee meter hoog komen, tegen geluidsoverlast", zegt Charles Heiszler. De omwonenden schrijven aan het college van Gedeputeerde Staten dat het huidige bestemmingsplan van tafel moet, óf dat de ophogingen geschrapt moeten worden.

Verontreinigde grond

Bovendien is het de bewoners ter ore gekomen dat voor de ophogingen onder de golfbaan zogenaamde 'industrieklasse 1-grond' gebruikt wordt. "Vervuilde grond", aldus Charles. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid spreekt van ‘licht tot matig verontreinigde grond’. Daarom willen de omwonenden ook dat er een nieuwe milieueffectenrapportage (MER) wordt uitgevoerd. De omwonenden vrezen de toekomst. Charles: "Wij komen in een put te liggen. Omdat het grondwater nergens naartoe kan, komt het hier blank te staan. Het wordt een moeras. Bovendien raakt het grondwater verontreinigd door die vervuilde grond. Tot in Kloosterzande heeft iedereen geluidslast. Dat, in combinatie met het moeras dat hier komt, maakt het voor ons onmogelijk een camping te exploiteren."

Overleg

Projectbureau Perkpolder Beheer schrijft in een reactie op het verhaal van de omwonenden 'goed overleg te voeren met de familie Heiszler en de omwonenden. We houden ze met regelmaat op de hoogte van de voortgang en onderzoeksresultaten en zijn op de hoogte van hun zorgen'. Voor verdere informatie verwijst Perkpolder Beheer naar de provincie. Die was zowel dinsdag als woensdag niet in staat te reageren.