Typisch Land van Hulst blijkt dankbare inspiratie voor buut

VIDEOHULST - Wie dacht dat in de inmiddels fameuze EO tv-reeks Typisch Land van Hulst ‘aordig volk’ werd geportretteerd, had afgelopen weekend nog niet in de ton van het Hulster Buutreednersfestival gekeken. Zes tonpraters zetten zichzelf, de politiek, de maatschappij en de Hulster fine fleur ouderwets te kakken.

Typisch Land van Hulst bleek een dankbare inspiratiebron voor de buutreedners (zie video van JenZ-tv boven). De serie hield duizenden Oost-Zeeuws-Vlamingen wekenlang aan de buis gekluisterd; vol vermaak, verbazing en soms ook met plaatsvervangende schaamte. Er werd in de buuts terecht dik op ingespeeld. 

Entree via het plafond

Fiel en Prosper kwamen letterlijk binnenvallen en bleven 'even hangen'.
Volledig scherm
Fiel en Prosper kwamen letterlijk binnenvallen en bleven 'even hangen'. © Peter Nicolai

Dát was pas een entree van de presentatoren van de avond: de ex-Siamese tweelingbroers Fiel en Prosper, oftewel Tonny en Evert Verwer. Zij kwamen niet traditioneel over het plankier de ton ingewandeld, maar kwamen, tot grote hilariteit, via het plafond. Het publiek had al via een filmpje kunnen zien dat ze boven Hulst een parachutesprong maakten. Gina (van café 't Verdronken Land, in de EO-reeks met een buks te zien) schoot hen uit de lucht en zo knalden ze door het dak van Den Dullaert. 

De broers zijn meesters in videomontage en mixten originele beelden uit de tv-reeks met eigen werk en dat werkte goed op de lachspieren.