Volledig scherm
De 'betonnen kathedraal' torent overal bovenuit in Sas van Gent; rechts een artist's impression van hoe de suikersilo er uit kan komen te zien. © Stichting Voxpopcanvas

Tweespalt over 'Eigen volk eerst' in kunstwerk Sas van Gent

SAS VAN GENT - Wim ten Hoor, één van de initiatiefnemers van het kunstwerk VoxPopCanvas op de oude suikersilo in Sas van Gent, heeft zich teruggetrokken. Aanleiding is de onrust rond de term 'Eigen volk eerst'.

Het idee achter het kunstwerk is dat inwoners van Terneuzen zelf bepalen welke kleuren op een lang canvasdoek op de suikersilo komen. Aan de hand van een kleur kunnen zij hun idee over de samenleving weergeven. Rood staat bijvoorbeeld voor menslievend, blauw voor vrijzinnig én bruin voor 'Eigen volk eerst'.

Poll

'Eigen volk eerst' is een slecht gekozen term

  • Eens (51%)
  • Oneens (49%)
310 stemmen

De gemeente Terneuzen liet onlangs weten ongelukkig te zijn met de laatste term. 'Eigen volk eerst' zou geen gemoedstoestand over de maatschappij weergeven, maar een politiek statement zijn. De initiatiefnemers werd geadviseerd zich daarover te beraden. De toegezegde gemeentelijke subsidie van 7500 euro zou anders wel eens kunnen vervallen.

,,Ik worstelde vanuit mijn politiek geweten al langer met het gebruik van de term Eigen volk eerst", verklaart Wim ten Hoor uit Sas van Gent, voormalig PvdA-raadslid in Terneuzen. ,,Ik wil op geen enkele wijze de verdenking op mij laden te sympathiseren met een ultra-rechtse politieke partij."

Beeldend kunstenaar Rob van Bedaf uit Westdorpe, de andere initiatiefnemer, is vast van plan door te zetten. ,,Het hele idee achter het kunstwerk is dat iedereen zijn idee over de huidige samenleving erin kwijt kan. Het moet een barometer van de tijd worden. De kleur bruin met de aangegeven tekst geeft ook niet mijn gemoedstoestand weer, maar hoort er wel bij."

Van Bedaf vindt het jammer dat Ten Hoor zich heeft teruggetrokken. ,,Maar even goede vrienden."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement