Volledig scherm
Politieauto bij de overvallen Spar supermarkt in Philippine © Harmen van der Werf

Twee jaar cel geëist voor klunzige overval Spar in Philippine

MIDDELBURG - Officier van justitie Rob Rammeloo maakte het donderdag in Middelburg de 28-jarige J. van D. uit Sas van Gent en zijn even oude maat J. P. uit Oostburg voor eens en voor altijd duidelijk: de basis van de strafeis voor een klunzige overval is net zo groot als voor een professionele: twee jaar in 't gevang.

Met de nodige plussen en minnen leverde dat voor de beide mannen elk een eis van dertig maanden cel waarvan tien voorwaardelijk op.

De twee waren op die 29ste januari afgeladen met medicijnen, drugs en drank en besloten in die toestand de Spar-supermarkt in Philippine te overvallen. Het idee zou van P. zijn geweest. P. zou bij de deur op de uitkijk staan en Van D. zou naar binnen gaan. Ze bedekten hun gezicht, P. overhandigde D. een (nep)vuurwapen en D. stapte op de kassa af, eiste de geldlade en sigaretten en stond dermate te klungelen met al die zaken in zijn armen, dat een man die achter hem stond hem na een korte worsteling ontwapende. De buit viel op de grond en de beide overvallers namen de benen.

Spijt

Tijdens de behandeling van de zaak betuigde de twee diverse keren hun spijt en zeiden er alles aan te willen doen om hun leven te beteren. In haar slachtofferverklaring zei een van de kassières: ,,Ik wil jullie nog eens vriendelijk bedanken voor het verpesten van mijn leven.'' Haar baas deed er nog eens schepje bovenop: ,,Jullie waren toen zo stoer, wees dat nou ook eens en neem je verantwoording. Stop met zielig doen en wees eens een vent!''

Van D.'s advocate verzocht de rechtbank er rekening mee te houden dat haar cliënt een ellendig verleden achter de rug had en snel moest worden behandeld. ,,Hij is ziek. Erg ziek en heft een complete heropvoeding nodig.''

Uitspraak 11 augustus.