Volledig scherm
Archief: Capella © pzc

Twee Bressiaanders overleden na kapseizen jacht bij Oostende

UPDATEOOSTENDE - Jachtenbouwer Frans Maas (79) en zeiler Freddy Franssens (70) uit Breskens zijn zaterdag overleden nadat hun jacht kapseisde voor de kust van Oostende. Dat bevestigen bronnen aan deze krant.  

Volledig scherm
Archief: Frans Maas op de Capella © PZC

Maas en Franssens zaten op het zeiljacht met Maas' kleinzoon en nog drie bemanningsleden. De zes deden met hun zeiljacht 'Capella' mee aan zeilwedstrijd 'The Light Vessel Race', een nachtelijke race waaraan zo'n 25 jachten deelnamen.

Het jacht kapseisde rond 8.30 uur, op zo'n 17 kilometer van de kust bij Oostende. Pas in de middag startten de hulpdiensten met zoeken, omdat er geen noodsignaal was uitgezonden. De hulpdiensten haalden 's middags de levenloze lichamen van Maas en Franssens uit het zeewater. 

Een baggerschip in de buurt wist drie andere bemanningsleden te redden, onder wie Andreas Zwanenburg, de 17-jarige kleinzoon van Maas. Samen met Zeeuws-Vlaming Robert Tan (53) en Belg Jannes Toussein (37) was de jongen op de romp van het zeiljacht geklommen. De drie zijn naar het Sint Jan ziekenhuis in Brugge gebracht.

18-jarige jongen vermist

De opvarende 18-jarige Terneuzenaar Hannes Goedgebeur is nog steeds vermist. Belgische en Nederlandse hulpdiensten zochten tot ongeveer 21.30 uur 's avonds naar hem. Daarbij werd wel zijn broek gevonden, maar de jongen zelf niet. Verdere zoekacties worden zondag niet ondernomen.

Volledig scherm
De Zeemanshoop (uit Breskens), R6 Orka (Oostende) en Winifred Lucky Verkade (uit Cadzand) zochten voor de kust van Blankenberge naar de 18-jarige jongen. © vesselfinder.com

Koning Filip van België en koningin Mathilde zouden zaterdagmiddag met hulpdiensten de zee opgaan om het 35-jarig bestaan van de Belgische kustwacht te vieren. Door het ongeluk is de hele reddingsoefening afgelast. 

Frans Maas kreeg internationale bekendheid toen hij midden jaren zeventig het zeiljachttype 'Standfast' ontwierp. Zijn ontwerpen worden tot op heden nog internationaal gebouwd. Maas was de huisontwerper van Zaadnoordijk Yachtbuilders/C-Yacht. 

Maas was daarnaast een vermaarde wedstrijdzeiler die vele prijzen won. Samen met zijn teamleden deed hij jarenlang mee aan talloze wedstrijden. De bemanning van de Capella was dan ook zeer ervaren. Hun jacht kapseisde volgens de eerste berichten door een afgebroken kiel.

Lees ook Zeiljacht kapseisde door afgebroken kiel, beelden reddingsactie online

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement