Dethon aan de Haarmanweg, Terneuzen.
Volledig scherm
Dethon aan de Haarmanweg, Terneuzen. © Google Maps

Toekomst van Dethon blijft maar onzeker

TERNEUZEN - Voor sociale werkvoorziening Dethon is een ander toekomstplan nodig, waarin mensen met een arbeidsbeperking centraal staan. TOP/Gemeentebelangen, de grootste partij in Terneuzen, neemt dat standpunt in.

Het Terneuzense college van B en W maakte vorige week bekend voorlopig geen besluit over de toekomst van Dethon te nemen. De nieuwe gemeenteraad die na de raadsverkiezingen van 21 maart aantreedt, moet erover beslissen.

Rem

Het is met name TOP/Gemeentebelangen dat aan de rem heeft getrokken. PvdA-wethouder Cees Liefting wil, evenals in elk geval de gemeente Hulst, wel door met de voorgenomen omvorming van Dethon tot een breed sociaal werkbedrijf. Dat zou zich niet alleen met de tewerkstelling van mensen met een arbeidsbeperking bezig moeten houden, maar nadrukkelijk ook de taak krijgen om uitkeringsgerechtigden weer aan de slag te helpen. Een idee is hen bij Dethon te laten werken met behoud van uitkering, zodat ze weer werkvaardigheden kunnen opdoen.

,,Dethon wordt op die manier veel te groot", verwoordt TOP/GB-raadslid Paula Stoker de mening van haar partij. ,,We willen Dethon zeker in stand houden, zodat mensen met een arbeidsbeperking er kunnen blijven werken. Dat is de hoofdtaak van Dethon. En ook zouden uitkeringsgerechtigden er werkervaring kunnen opdoen, maar wél met als doel dat zij zo snel mogelijk uitstromen naar regulier werk. En niet om de productie-activiteiten van Dethon in stand te houden. Dethon is een middel en geen doel op zich."

Quote

Dethon is een middel, geen doel op zich

Paula Stoker, raadslid TOP/GB

De gemeenten Sluis en Hulst hebben 'ontstemd' gereageerd op de voortdurende discussie in Terneuzen over de toekomst van Dethon. Hulst  wil zeker verder met het model 'breed sociaal werkbedrijf'. B en W van Sluis nemen volgende week dinsdag een beslissing.

Terneuzen heeft een veel groter financieel belang in Dethon dan Sluis en Hulst, omdat Terneuzen groter is en twee keer zoveel uitkeringsgerechtigden telt dan Sluis en Hulst samen. Stoker: ,,Wij hebben ons solidair getoond met Sluis en Hulst, toen het voortgezet onderwijs daar onder vuur kwam te liggen. Ik ga er vanuit dat zij nu ook solidair met ons zullen zijn, als het om de toekomst van Dethon gaat."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement