Volledig scherm
Dethon aan de Haarmanweg, Terneuzen. © Google Maps

Toekomst van Dethon blijft maar onzeker

TERNEUZEN - Voor sociale werkvoorziening Dethon is een ander toekomstplan nodig, waarin mensen met een arbeidsbeperking centraal staan. TOP/Gemeentebelangen, de grootste partij in Terneuzen, neemt dat standpunt in.

Het Terneuzense college van B en W maakte vorige week bekend voorlopig geen besluit over de toekomst van Dethon te nemen. De nieuwe gemeenteraad die na de raadsverkiezingen van 21 maart aantreedt, moet erover beslissen.

Rem

Het is met name TOP/Gemeentebelangen dat aan de rem heeft getrokken. PvdA-wethouder Cees Liefting wil, evenals in elk geval de gemeente Hulst, wel door met de voorgenomen omvorming van Dethon tot een breed sociaal werkbedrijf. Dat zou zich niet alleen met de tewerkstelling van mensen met een arbeidsbeperking bezig moeten houden, maar nadrukkelijk ook de taak krijgen om uitkeringsgerechtigden weer aan de slag te helpen. Een idee is hen bij Dethon te laten werken met behoud van uitkering, zodat ze weer werkvaardigheden kunnen opdoen.

,,Dethon wordt op die manier veel te groot", verwoordt TOP/GB-raadslid Paula Stoker de mening van haar partij. ,,We willen Dethon zeker in stand houden, zodat mensen met een arbeidsbeperking er kunnen blijven werken. Dat is de hoofdtaak van Dethon. En ook zouden uitkeringsgerechtigden er werkervaring kunnen opdoen, maar wél met als doel dat zij zo snel mogelijk uitstromen naar regulier werk. En niet om de productie-activiteiten van Dethon in stand te houden. Dethon is een middel en geen doel op zich."

Quote

Dethon is een middel, geen doel op zich

Paula Stoker, raadslid TOP/GB

De gemeenten Sluis en Hulst hebben 'ontstemd' gereageerd op de voortdurende discussie in Terneuzen over de toekomst van Dethon. Hulst  wil zeker verder met het model 'breed sociaal werkbedrijf'. B en W van Sluis nemen volgende week dinsdag een beslissing.

Terneuzen heeft een veel groter financieel belang in Dethon dan Sluis en Hulst, omdat Terneuzen groter is en twee keer zoveel uitkeringsgerechtigden telt dan Sluis en Hulst samen. Stoker: ,,Wij hebben ons solidair getoond met Sluis en Hulst, toen het voortgezet onderwijs daar onder vuur kwam te liggen. Ik ga er vanuit dat zij nu ook solidair met ons zullen zijn, als het om de toekomst van Dethon gaat."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Twee jaar cel geëist voor klap met hamer

    Twee jaar cel geëist voor klap met hamer

    MIDDELBURG - Tegen de 38-jarige C. H., zonder vaste woon- of verblijfplaats, is maandag in Middelburg een gevangenisstraf van twee jaar geëist. ook zou ze nog een celstraf van zes weken moeten uitzitten van een eerder vonnis. De vrouw wordt ervan verdacht op 8 april van dit jaar een oudere man bij wie zij tijdelijk inwoonde met een klauwhamer tegen zijn hoofd te hebben geslagen. De man liep daardoor een gebroken neus en een bloedend oor op. Kort daarvoor zou zij hem met een mes in de rug hebben gestoken. Volgens de vrouw viel het allemaal wel mee. De klauwhamer kwam eigenlijk tegen zijn hand aan en door de klap eindigde die hard op zijn neus. Het mesje was een tomatenmesje geweest en was niet meer dan een prikje geweest. ,,Een poging doodslag en een eenvoudige mishandeling, concludeerde de officier van justitie.’' De achtergrond van de delicten lag in de relationele sfeer. De man dacht een relatie met haar te hebben en eigenlijk was H. daar helemaal niet van gediend. Toen hij op de bewuste dagen in een geïrriteerde sfeer avances maakte regeerde zij met de hamer en het mesje.
  2. Tbs met dwangverpleging geëist tegen gewelddadige Hagenaar

    Tbs met dwangver­ple­ging geëist tegen gewelddadi­ge Hagenaar

    MIDDELBURG – De 31-jarige Hagenaar M. B. zou in ieder geval een tbs met dwangverpleging plus de zes weken cel van een eerder vonnis opgelegd moeten krijgen, vindt de officier van justitie in Middelburg. B. wordt ervan verdacht op 2 juni van dit jaar in Vogelwaarde zijn partner ernstig te hebben mishandeld en een dag later haar vader te hebben bedreigd. Zo zou hij haar bij de haren hebben gepakt, tegen de grond hebben gesmeten, tegen haar rug hebben getrapt en de keel hebben dichtgeknepen. Haar vader had hij gedreigd ‘dat kolere kot in de fik te steken’ en iedereen die in de weg stond ging opruimen.