Tijl Damen op tournee met mini-Sinterklaasshow

VIDEOSLUISKIL - Een theater dat in drie minuten en zestien seconden staat en waar één stopcontact voor nodig is. Tijl Damen toert door Zeeland met een mini-Sinterklaasshow. 

Met zijn witte bestelbusje draait Tijl Damen het terrein van basisschool Het Mozaïek in Sluiskil op. De artiest doet de achterdeuren open en haalt er een grote kist op wielen uit, die hij naar de eerste van drie klassen rijdt. In minder dan vijf minuten tijd staan er twee geluidsboxen met een doek ertussen waar 'de mini-Sintshow' op staat. 

Tijl zet daarnaast een muziekstandaard, accordeon en een trommel klaar. Hij doet zijn headset op, pakt zijn gitaar en begint. En dat alles in één moeite door. Een half uur lang laat hij kinderen meezingen en springen de klassiekers en zelfgeschreven Sinterklaasliedjes. Zelf springt hij ook mee.

"Ik kan jullie bijna niet horen", spoort hij de kinderen van groep 1 en 2 aan. "Pietje, Sinterklaas, Amerigóóó", roepen ze mee. Daarna verdwijnt alles weer in de kist. Op naar het volgende klaslokaal, waar hij in drieënhalve minuut alles weer opbouwt en zelfs nog even met de juf van groep 1 en 2 kletst. "Het record staat op drie minuut zestien, ik heb het thuis op voorhand geoefend", vertelt hij vrolijk. Met hetzelfde enthousiasme geeft hij weer een show en ruimt in recordtempo op.

Tekst gaat verder onder foto

Tijl Damen geeft De mini-Sinterklaasshow op basisschool Het Mozaiek.
Volledig scherm
Tijl Damen geeft De mini-Sinterklaasshow op basisschool Het Mozaiek. © Boaz Timmermans

Sinterklaasshow 

De zanger, liedjesschrijver en multi-instrumentalist uit Breskens biedt de mini-Sinterklaasshow dit jaar voor het eerst aan, op scholen en bij kinderopvangorganisaties. "Ik geef ieder jaar ook grote Sinterklaasshows, maar dat is niet op alle scholen mogelijk. Nu heb ik weinig opbouwtijd, het is efficiënt en een leuke aanvulling op de grote show." 

Tijl geeft vierentwintig voorstellingen op vijf dagen tijd. Om dat logistiek haalbaar te houden, is hij per dag steeds te boeken in één gemeente, vandaag is dat Terneuzen. Dat klinkt vermoeiend, maar Tijl fluit zelfs bij het op- en afbouwen. "Ik ben niet gauw moe, dat is een biologisch gelukje. En het helpt dat ik iets doe waar ik veel plezier in heb." 

Ook is niet iedere voorstelling exact hetzelfde. "Dat houdt het voor mezelf ook interessant. Ik voel aan wat een groep nodig heeft, sommige kinderen moeten wat meer los komen."  Dat lukt hem overal, kinderen doen vol overgave mee. "Het is altijd feest als Tijl komt", zegt een juf. 

Na drie voorstellingen gaat alles weer in de bus en rijdt hij van Sluiskil  naar basisschool De Vlaswiek in Koewacht. Daar doet hij een grote show en heeft hij wat meer tijd nodig om zijn theater op te bouwen. "Daarna heb ik anderhalf uur om in te pakken en dan rij ik naar Westdorpe voor weer een kleine show. Het is een strak schema", lacht hij. "En na Sinterklaas, komen de kerstvoorstellingen weer."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement