Volledig scherm
Mark Rijk (achtergrond) vond in Lennard Huijbregtse en Anna Korzenieuwska uit Oostburg geschikte exploitanten © Camile Schelstraete

Tijdloos smikkelen bij authentiek 'Fritura'

NIEUWVLIET-BAD - Er is over de afgelopen jaren veel veranderd aan de West-Zeeuws-Vlaamse kust. Met uitzondering van vaste factoren zoals de zee, het strand én Fritura ’t Gemaal in Nieuwvliet. Sindskort heeft het authentieke frituur nieuwe gezichten. Na ruim tweeënveertig jaar familiebedrijf te zijn geweest, geeft Marc Rijk de exploitatie door aan twee jonge ondernemers.

Van verre zien fietsers de vlaggen al wapperen en de parasols lonken. Langs het fietspad aan de Zeedijk bij Nieuwvliet-Bad, en vlakbij het gemaal, staat Fritura ’t Gemaal. Als baken voor hongerige en dorstige passanten, toeristen én mensen uit de buurt. “Tachtig procent van de klanten kwam regelmatig. Mensen kwamen zelfs vanuit Eede voor het softijs, onze specialiteit”, vertelt Marc Rijk. “Ook waren we hier de eerste zaak aan de kust met gratis Wifi.” De ondernemer en het Sluise raadslid (Nieuw Gemeentebelang) zit vol met verhalen over het frituur dat er in de jaren zestig al stond, en dat zijn vader kocht in 1974.  Hij gaf er de opvallende naam ‘fritura’ aan. “Want frituur vonden we niet mooi staan.”

Volledig scherm
Fritura 't Gemaal in 1969 © Bram Risseeuw

Marc heeft de originele eigendomsakte nog in zijn bezit. Op de typemachine getikt, in het plechtige taalgebruik van de jaren zeventig. Toen bestond het frituur nog uit een omgebouwde caravan. “Toen mijn vader hier begon, was ik acht. Ik liep als kleine jongen al met een baal aardappels rond voor de friet en speelde met kinderen van de camping”, blikt hij terug. Zijn broer nam later de zaak over en Marc nam het in 1991 vervolgens van zijn broer over. Later kwam zijn partner Loes erbij en liet Marc een nieuw gebouw neerzetten. “Het was niet vanzelfsprekend dat ik het over zou nemen maar ik ben toch frietboer geworden. Het was vooral de roep naar onafhankelijkheid. En deze plek maakt natuurlijk ook wat los.”

Afscheid nemen van zijn frituur, viel hem niet makkelijk. “Ik heb er wel een traantje om gelaten.” Marc heeft het druk met eigen bedrijf MI-Groep en vond in Lennard Huijbregtse en Anna Korzenieuwska uit Oostburg geschikte exploitanten. Sinds juli staat het koppel in de zaak, die dezelfde naam houdt. Lennard: “Wat goed is, moet je niet veranderen.” Fritura ’t Gemaal is zeven dagen per week geopend van 10.00 tot 22.30 uur.