Volledig scherm
De Willibrordusschool in 1947 met op de achtergrond de kapotgeschoten toren van de basiliek in Hulst. repro Wim Kooyman

Tijdelijk museum in verpleeghuis Blaauwe Hoeve

HULST - ZorgSaam-locatie de Blaauwe Hoeve in Hulst verandert woensdag in een museum. Het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Zeeuws-Vlaanderen staan centraal.

Bewoners van het verpleeghuis zijn vaak zelf niet in staat om een bezoek te brengen aan een museum. Daarom haalt De Blaauwe Hoeve het museum naar de mensen toe. Om 10.00 uur wordt het tijdelijke museum in de Truffinozaal geopend met een demonstratie doedelzak spelen. Tot 16.00 uur is er van alles te zien en doen. Naast een tentoonstelling met spullen en foto’s uit de Tweede Wereldoorlog is er speciale aandacht voor de toren van de basiliek: die werd in 1944 eraf geschoten.

Ook worden er films vertoond en is er een presentatie over de communicatie-apparatuur die in de oorlog werd gebruikt. Een veldkeuken laat zien hoe de soldaten in de oorlog kookten en er worden liedjes uit die tijd gezongen. Als het niet regent, staan er buiten ook voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Toegang is gratis en ook niet-bewoners kunnen het museum bezoeken. Het hele programma staat op zorgsaam.org.