Volledig scherm
Brand bij de Droogbloemzolder in december 2009. foto Peter Nicolai

'Tien jaar voor gespaard en dan zo, hoppa, de container in'

RETRANCHEMENT - Op de plek van de vroegere Droogbloemzolder aan de Provincialeweg bij Retran- chement komen straks mogelijk appartementen. In elk geval komt er weer een hobbywinkel, Crea-Trends, met een uitgebreid assortiment als de plannen van eigenaar familie De Koeijer, doorgaan.

De familie werd eind vorig jaar zwaar getroffen door een uitslaande brand. De Droogbloemzolder en een aantal landbouwmachines brandden tot de grond af. Lijsbert de Koeijer en dochter Daniëlle verkochten in de Droogbloemzolder onder meer hobby- en themaspullen en hielden er workshops en feestjes. De afgebrande schuur is afgelopen week gesloopt. "De sloop is meegevallen", zegt Lijsbert. "Er gaan zoveel verhalen rond over asbestsanering. Maar alles is prima verlopen." Toch was het geen plezierige gebeurtenis, geeft Lijsbert aan. "Je hebt toch nog altijd het idee: ze zitten aan m'n spullen. Ik had bijvoorbeeld een acht meter lange linemachine, waarop bloemen verwerkt worden tot een bosje. Peperduur, heb ik tien jaar voor gespaard. En dan zie je dat ding, hoppa, zo een container ingesmeten worden. Dan kun je de wereld wel wat doen, hoor."

Klein voordeel bij een groot nadeel: de familie kan nu redelijk blanco nieuwe plannen maken. "We waren toch al bezig met een naamsverandering naar Crea- Trends, dus de naam Droogbloemzolder komt niet meer terug. Het wordt straks allemaal wat moderner. En we bekijken de mogelijkheden voor het realiseren van appartementen in de nieuwe schuur. Volgens de regels zou dat moeten kunnen."

De plannen zijn echter nog niet definitief. "We weten nog niet precies wat we van de verzekering terugkrijgen en moeten nog met de gemeente rond de tafel."

De familie hoopt dit jaar te kunnen herbouwen. "Zodat we voor de winter in elk geval de machines weer onder een dak kunnen zetten. Die staan nu bij de buren." Lijsbert hoopt de nieuwe winkel volgend jaar Pasen te kunnen heropenen.