Volledig scherm
Verkeersongevallen Analyse bij het ongeluk. © AS Media

Terneuzenaar die 60-jarige wielrenner doodreed, moet drie jaar zitten

MIDDELBURG - De rechtbank heeft een Terneuzenaar tot drie jaar veroordeeld wegens het veroorzaken van een ongeval in Absdale waarbij de wielrenner Rob Lammerts (60) uit Heikant om het leven kwam.

De drie jaar gevangenisstraf die de 48-jarige Terneuzenaar A. E. gisteren kreeg wegens het doodrijden van Rob Lammerts wegens het met een hoge mate van onvoorzichtigheid deelnemen aan het verkeer met daarbovenop tien jaar rijontzegging is de maximale straf die de rechtbank hiervoor kan opleggen.

Tegen de man was twee weken geleden vijf jaar gevangenisstraf geëist. Voor een veroordeling wegens doodslag was te weinig bewijs evenals voor roekeloos rijgedrag, aldus de rechtbank. Bij de uitspraak waren naast de verdachte ook nabestaanden aanwezig. Tegen hen zei rechter Gerard Nomes dat de rechtbank zich terdege realiseert ‘dat geen enkele straf, in welke vorm of mate ook, het gemis van het slachtoffer kan wegnemen’. ,,Daarin schiet het het strafrecht tekort.’’ Tijdens de behandeling van de zaak twee weken geleden is namens de nabestaanden gesproken. ,,Het gevoel door middel van het spreekrecht slechts in één kwartier te mogen proberen samen te vatten wat dit verlies heeft betekend voor ieder die de heer Lammerts heeft gekend, heeft de rechtbank getroffen.’’

Gedronken

E. reed op 17 juli vorig jaar rond 19.00 uur ’s avonds op de Ferdinandusdijk in Absdale de wielrenner aan nadat hij met zijn auto was geslipt. Hij had gedronken en verkeerde onder invloed van medicatie, zoals methadon en valium. Volgens de officier van justitie reed de man harder dan de toegestane 30 kilometer per uur. 

Op de Ferdinandusdijk was pas grind gestrooid. E. kwam met zijn wielen in de rechterberm, probeerde te corrigeren en raakte vervolgens in een slip. Volgens E. was de wagen niet te corrigeren en zag hij in een flits de fietsende man die hij aanreed. De wagen belandde in de sloot en de wagen kwam tegen het talud tot stilstand. 

E. stapte uit, liep rond de auto en zag toen pas het levenloze lichaam van het slachtoffer liggen. Hij raakte in paniek, omstanders belden 112 en de politie nam E. mee. Hij mocht overigens niet eens een auto besturen, want in 2011 was zijn rijbewijs al ingetrokken. De man was al verschillende keren veroordeeld voor rijden onder invloed. 

,,Verdachte was een gewaarschuwd man’’, aldus de rechtbank. Van de rijontzegging trok hij zich echter niets aan. Bij de politie verklaarde de man zo’n 1000 kilometer per week te rijden, veelal onder invloed. Voor een veroordeling voor doodslag, zoals was geëist, zag de rechtbank onvoldoende bewijs. Ook niet voor een veroordeling voor roekeloosheid. Rijden onder invloed alleen is daarvoor niet genoeg. Gezien zijn verleden vond de rechtbank de maximale gevangenisstraf van drie jaar passend plus de tien jaar rijontzegging.

Lees het hele vonnis 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement