Volledig scherm
Westerscheldetunnel. Inzet: verkeerswethouder Ben van Assche. © PZC

Terneuzen niet vies van tolgeld voor eigen tunneltje

TERNEUZEN - Tolgeld van de Westerscheldetunnel mag niet worden gebruikt voor andere wegwerken. De gemeente Terneuzen verkondigt dat principe al jaren, maar als het om een fietstunnel op eigen bodem gaat, is alles anders.

De Westerscheldetunnel NV wil een ton meebetalen aan een fietstunnel bij het nieuwe bedrijventerrein Maintenance Valuepark, vlak bij de Westerscheldetunnel. De investering beloopt in totaal acht ton: de gemeente Terneuzen, chemiebedrijf Dow en Valuepark Terneuzen willen ook elk een ton bijdragen, de provincie vier ton.

Politiek Terneuzen steunt de bouw van de fietstunnel vanwege de verkeersveiligheid, maar met name PvdA, D66 en Partij voor de Vrijheid (PVV) zijn fel tegen de 'oneigenlijke' bijdrage van de Westerscheldetunnel NV, bleek woensdagavond in de raadscommissie omgeving. 

poll

Hypocriet om tolgeld aan te nemen voor een fietstunnel

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
1712 stemmen

Zwijggeld

Volledig scherm
D66-raadslid Peter de Kraker: ,,Die ton van de Westerscheldetunnel voor een fietstunnel in Terneuzen is zwijggeld." © D66 Terneuzen

De partijen vinden dat tolgeld moet worden gebruikt voor het eerder tolvrij maken van de Westerscheldetunnel. Dit stelde heel politiek Terneuzen ook toen de tunnel vorig jaar vijf miljoen euro ophoestte voor het nieuwe knooppunt Drie Klauwen bij 's-Heerenhoek. Terneuzen overwoog toen zelfs juridische stappen. Dat kwam er niet van.

,,Zwijggeld", noemde D66-raadslid Peter de Kraker de ton voor de Terneuzense fietstunnel. Verkeerswethouder Ben van Assche, in mei aangetreden, reageerde praktisch: ,,Ik heb liever dat de Westerscheldetunnel aan onze kant investeert dan aan de overkant." Rian de Feijter (TOP/Gemeentebelangen) en Guido de Moor (CDA) vielen hem bij. ,,Dit is een gouden kans om een knelpunt op te lossen", liet De Feijter de principiële discussie over de besteding van tolgeld ver achter zich.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement