De container van het Gdynia-museum in Axel is al voorzien van de grote historische foto
Volledig scherm
De container van het Gdynia-museum in Axel is al voorzien van de grote historische foto © Camile Schelstraete

Terneuzen maakt zich op voor Nationale Viering 75 jaar vrijheid

POLLTERNEUZEN - Terneuzen verwacht zaterdag 15.000 bezoekers tijdens de aftrap Nationale Viering 75 jaar vrijheid, die wordt gecombineerd met de herdenking van de Slag om de Schelde. Het centrum is die dag om veiligheidsredenen afgesloten voor autoverkeer. Hoe kom je er, wat is er te doen en welke hoogwaardigheidsbekleders wonen de viering van 75 jaar vrijheid bij?

HOE ZIET HET PROGRAMMA ERUIT?

Vrijheidsplein

11.00-20.00 uur - Vrijheidsplein. Optredens van achtereenvolgens JP & Lonneke de Klerk, DanZee, The Norwegian Naval Forces’ Band, Lavinia Meijer, Maan, Isabel Provoost,  Roel van Velzen, Ben Caplan en slotband met afsluiter met Frank van der Lende en AAF. 

14.00 uur - Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en ander hoogwaardigheidsbekleders komen aan in het Scheldetheater, waar van 14.30 tot 15.10 uur een officieel programma loopt. 

15.30-16.00 uur - Op het Vrijheidsplein wordt het lustrumjaar 75 vrijheid geopend. Koning Willem-Alexander geeft het officiële startsein door aan de Westerschelde een belboei te luiden. Aansluitend volgt een vloot- en vliegparade.

Poll

Herdenking Slag om de Schelde mag je niet missen

  • Eens (62%)
  • Oneens (38%)
1277 stemmen

Vrijheidsboulevard

Op de Scheldeboulevard staat een lint van zeecontainers waarin zowel belangrijke militaire gebeurtenissen als persoonlijke verhalen centraal staan. De tentoonstelling begint met een korte film die de bezoeker meeneemt in de geschiedenis van de Slag om de Schelde en de bevrijding van Zuid-Nederland. Verschillende andere regio’s komen aan bod in de containers, die zijn ingericht door musea en diverse organisaties uit Zeeland, de betrokken provincies, ambassades van de geallieerde landen en het ministerie van Defensie.

Vrijheidshuis:

11.30 - 17.15  uur- In de tot Vrijheidshuis omgedoopte bioscoop Cinecity zijn voorstellingen, films en (boek)presentaties te zien en te volgen. Zo is er onder meer een Kidscollege met presentratrice Dieuwertje Blok en een film over de Canadese infanterie in de Slag om de Schelde. Reserveren voor Kidscollege en het theaterstuk Oorlogsgeheimen is noodzakelijk.

WELKE PROMINENTEN KOMEN ER?

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima als ook de Belgische koning Filip en koningin Mathilde zijn aanwezig. De Nederlandse regering wordt vertegenwoordigd door premier Mark Rutte, minister Ank Bijleveld van Defensie en staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS. Verder zijn regeringsleiders uit voormalige geallieerde landen waaronder Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen en Canada uitgenodigd. De Amerikaanse president Donald Trump heeft afgezegd. Komende woensdag zullen de organisatoren Nationaal Comité 4 en 5 mei, de provincie Zeeland, de gemeente Terneuzen bekendmaken welke regeringsleiders zaterdag de herdenking wel bijwonen. Andere dan geallieerde landen die betrokken waren bij de bevrijding van Nederland, zoals Rusland, zijn op ambassadeursniveau uitgenodigd. Onder de zevenhonderd ‘prominente’ gasten bevinden zich een aantal veteranen die in de Slag om de Schelde hebben meegevochten. Daarnaast zijn 130 Zeeuwse jongeren uitgenodigd.

HOE IS DE SCHELDEBOULEVARD TE BEREIKEN?

Wie het grootschalige evenement op en om de Scheldeboulevard aan de rand van de binnenstad wil bezoeken, kan het beste te voet, op de fiets of per pendelbus komen. Het centrum is afgesloten voor autoverkeer. Alleen wie een parkeervergunning voor de binnenstad heeft of een speciale ontheffing, mag er in of uit. De parkeergarages zijn dicht, de garage Theaterplein is gereserveerd voor eregasten, de garage Stadhuisplein voor organisatoren. De drastische maatregelen zijn genomen om de veiligheid te garanderen, laat een woordvoerster van de gemeente Terneuzen weten. 

Automobilisten kunnen aan de rand van Terneuzen parkeren. De parkeerplaats van skicentrum Skidome aan de zuidkant van de stad wordt daarvoor vrijgehouden, evenals een terrein aan de vlakbij gelegen Techniekstraat. Pendelbussen rijden naar en van de binnenstad, te beginnen om 10.30 uur tot ongeveer 20.30 uur. Wie vanaf Midden-Zeeland via de op 31 augustus tolvrije Westerscheldetunnel naar Terneuzen komt, moet doorrijden over de Tunnelweg, via de Sluiskiltunnel en vervolgens de afslag Terneuzen nemen. Een dringend advies: neem vanuit de tunnel niet de eerste afslag naar Terneuzen, want dan loopt u vast. Er staan verkeersregelaars. Voor fietsers zijn vier bewaakte fietsenstallingen beschikbaar.

WAT MAG U WEL EN WAT NIET MEENEMEN?

Wel: een rugzak, maar geen grote tassen. Ook een video/foto-camera is toegestaan op het evenemententerrein. Beveiligers en agenten kunnen u fouilleren en uw tas controleren. 

Niet: geen drank en voedsel in glas en blik. U mag wel eten en drinken meenemen, bijvoorbeeld in pet-flesjes. Op het evenemententerrein zijn hapjes en drankjes verkrijgbaar. Er zijn tevens tappunten waar drinkwater kan worden gehaald. Ook staan er toiletgroepen. 

Meer informatie op: www.vrijheid.nl 

Een banner geeft de route aan van de Vrijheidsboulevard in Terneuzen.
Volledig scherm
Een banner geeft de route aan van de Vrijheidsboulevard in Terneuzen. © Camile Schelstraete
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement