Volledig scherm
Nieuwstraat-Zuid, Terneuzen, met rechts de betonnen muur voor de te slopen voormalige horecapanden. © Harmen Van Der Werf

Terneuzen heeft z’n Berlijnse Muur, voor even

TERNEUZEN - De Berlijnse Muur mag dertig jaar geleden gevallen zijn, Terneuzen heeft er sinds kort ééntje. Voor even, aan de Nieuwstraat-Zuid in de binnenstad.

De uit een soort betonnen legoblokken opgetrokken muur is, voor de goede orde, niet gebouwd ter herinnering aan hét monument van de Koude Oorlog tussen Oost en West. Nee, aannemingsbedrijf Sagro gaat deze week beginnen met de daadwerkelijke sloop van zes voormalige horecapanden aan de Nieuwstraat-Zuid en de tweeënhalve meter hoge muur moet voorbijgangers beschermen. Een muur houdt immers meer tegen dan een stalen hekwerk.

Opgefleurd

Een apart gezicht is het zeker, vooral omdat de te slopen panden fraai beschilderd zijn om de boel voor de afbraak nog wat op te fleuren. Die trekken nog altijd bekijks. De kunstwerken, onder anderen van de Terneuzense kunstenaar Vrouw van Rinus (alias Vincent van Leeuwen), verdwijnen, zoals van begin af aan bekend was.

Wethouder Frank van Hulle geeft donderdagmiddag vroeg het officiële startsein voor de sloop die volgens planning 20 december afgerond moet zijn. Dat is veertien dagen later dan oorspronkelijk gedacht. Sanering van asbest in de panden heeft meer tijd gekost.

Ter plekke komt nieuwbouw; kantoor- en dagbestedingsruimten - waaronder restaurant El Cantina - van instelling voor psychiatrische zorg Zeeuwse Gronden op de begane grond en tien huurappartementen van woningcorporatie Clavis op de verdieping.

De sloop vindt plaats tussen schoolmuseum Schooltijd op de hoek Nieuwstraat-Korte Kerkstraat en het monumentale pand Nieuwstraat 20. Het laatste valt ook onder het stadsvernieuwingsproject, maar wordt niet afgebroken, edoch opgeknapt.

Volledig scherm
Sloopkraan van Sagro arriveert woensdag in de Nieuwstraat-Zuid in Terneuzen, heel voorzichtig, rechts de te slopen panden met de betonnen muur ervoor. © Harmen Van Der Werf