Volledig scherm
Terneuzen heeft goed geboerd in 2017. © Peter Nicolai

Terneuzen heeft goed geboerd in 2017

TERNEUZEN - Terneuzen heeft vorig jaar goed geboerd. De deze week bekend gemaakte jaarrekening 2017 sluit af met een positief saldo van ruim vijf miljoen euro. Dat is 3,7 miljoen meer dan waarop was gerekend.

De aantrekkende economie legt Terneuzen geen windeieren. Hogere inkomsten uit verleende bouwvergunningen en uit grondverkopen dragen flink bij aan het positieve resultaat. Lagere uitgaven aan investeringen en personeel doen ook een behoorlijke duit in het zakje.

Terneuzen stond er financieel al niet slecht voor, zeker in vergelijking met de andere grotere Zeeuwse gemeenten Vlissingen en Middelburg die kreunen onder bezuinigingen. Het positieve resultaat over 2017 helpt Terneuzen nog verder vooruit.

Dat is ook wel nodig. Terneuzen mag in het verleden, in tegenstelling tot Middelburg en Vlissingen weinig geïnvesteerd hebben in bouwgrond, de Zeeuws-Vlaamse gemeente torst door forse investeringen in onder meer scholen, sport- en andere gemeentelijke voorzieningen, wel een enorme schuldenlast met zich mee.

De langlopende schulden belopen ruim 164 miljoen euro en de kortlopende schulden nog eens acht miljoen euro, blijkt uit de jaarrekening 2017. Het overgrote deel van het positieve resultaat over vorig jaar wil het college van B en W gebruiken om de schuldenpositie af te bouwen. Een lagere schuldenlast maakt een gemeente minder kwetsbaar en biedt ruimte voor nieuwe investeringen.

De totale lasten van de gemeente Terneuzen bedroegen in 2017 152,4 miljoen euro, waartegenover 157,5 miljoen euro aan baten stonden. De baten komen uit gemeentelijke belastingen, maar met name van de Rijksoverheid.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement