Volledig scherm
De Noordstraat in Axel. © Peter Nicolai

Terneuzen gaat lege winkels te lijf met geld om panden op te knappen of om te bouwen

TERNEUZEN - Voor het eerst gaat de gemeente Terneuzen subsidie beschikbaar stellen voor het opknappen of ombouwen van winkelpanden. Dat moet helpen in de strijd tegen leegstaande winkels.

Het gaat niet om enorme bedragen, maar volgens wethouder Jack Begijn is ‘de belangstelling bij ondernemers er zeker’. ,,Al meer dan vijftien hebben interesse getoond.” Twee winkelgebieden zijn aangewezen waar ondernemers voor een financiële bijdrage in aanmerking kunnen komen: het centrum van Terneuzen en de Noordstraat in Axel. De keuze is niet voor niets op die gebieden gevallen. Ze vormen het hart van beide plaatsen, maar wie er rondloopt, ziet wel heel veel lege winkels.

Proef van 200.000 euro

Het Terneuzense college van B en W wil dit jaar bij wijze van proef 200.000 euro uittrekken om een begin te maken met een kentering. Het geld is als volgt verdeeld: 70.000 euro voor het verbeteren van gevels, 10.000 euro voor het schilderen van gevels, 20.000 euro voor tijdelijke initiatieven als pop up-stores en 100.000 euro voor het verbouwen van een winkel tot woonhuis.

Quote

Belangstel­ling is er genoeg, al meer dan vijftien onderne­mers hebben interesse getoond

Jack Begijn,, wethouder Terneuzen

Dit zijn de totaalbedragen. Per ingediend project gelden maximum-bedragen; voor gevelverbetering 10.000 euro, voor het schilderen 1000 euro, voor tijdelijke initiatieven 10.000 euro en voor de omvorming van winkels 50.000 euro. 

Het kan volgens Begijn niet zo zijn dat een gemeente de kar tegen de winkelleegstand alleen trekt. In Axel wordt samengewerkt met ondernemersvereniging Axclusief, makelaars en de stadsraad om het centrum nieuw leven in te blazen. Voor de Terneuzense binnenstad zit het Kadaster als onafhankelijke deskundige aan tafel. Vastgoedeigenaren denken inmiddels ook volop mee, in overleg met winkeliers.

Kleiner winkelgebied

Aardig wat winkelpanden in de Noordstraat in Axel zijn al tot woonruimtes omgetoverd. De subsidieregeling moet dit nog een extra zetje geven. Deze geldt nog niet voor de Terneuzense binnenstad. De gemeente wil toe naar een kleiner, compacter kernwinkelgebied, maar hoe of wat is nog niet bepaald. En daar is het wachten op, aldus wethouder Begijn.

Het Kadaster komt eind deze maand, begin maart met zijn bevindingen, op basis van de huidige winkelleegstand en eigendomsverhoudingen. Begijn hoopt voor de zomer een advies binnen te hebben van de vastgoedeigenaren. Tot slot moet een haalbaarheidsstudie naar de toekomst van het grotendeels leegstaande ABC-complex aan het einde van de Noordstraat ‘rond de zomer’ klaar zijn. Met de nieuwe subsidieregeling moeten al die bouwstenen leiden tot een kleiner, aantrekkelijker winkelhart in de Terneuzense binnenstad.