Sluizencomplex Terneuzen  twee jaar geleden, met de Oostsluis, Middensluis en Westsluis (vlnr), voordat de bouw van de Nieuwe Sluis (midden achterin) begon.
Volledig scherm
Sluizencomplex Terneuzen twee jaar geleden, met de Oostsluis, Middensluis en Westsluis (vlnr), voordat de bouw van de Nieuwe Sluis (midden achterin) begon. © Camile Schelstraete

Te laag water op kanaal, opnieuw stremming sluizen bij Terneuzen

TERNEUZEN - Al voor de derde keer dit jaar worden de sluizen bij Terneuzen gestremd, omdat de waterstand in het Kanaal Gent-Terneuzen te laag is.

Om te voorkomen dat bij eb op de Westerschelde nog meer water wegstroomt, worden alle drie sluizen morgenochtend niet bediend; de Oost- en Middensluis van 04.00 tot 10.00 uur en de Westsluis van 05.00 tot 09.00 uur.

Het streefpeil op het Kanaal Gent-Terneuzen is 2,13 meter boven Normaal Amsterdams Peil (NAP). Volgens de website Waterinfo van Rijkswaterstaat was het bij de brug Sluiskil maandagochtend slechts 1,93 meter boven NAP. Oorzaak is het gebrek aan regenval in Gent en wijde omgeving. 

Stremmingen vanwege een te laag kanaalpeil kwamen in het verleden zelden voor. Veel vaker waren stremmingen nodig om overtollig regenwater snel in de Westerschelde te krijgen om wateroverlast in het Vlaamse achterland te voorkomen.

Een te laag waterpeil had eerder dit jaar tot gevolg dat de diepgang van schepen moest worden beperkt. Dat gold met name voor diepstekende bulkcarriers bestemd voor staalbedrijf ArcelorMittal bij Gent.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement