Volledig scherm
Syrco Bakker. © Ronald den Dekker

Syrco Bakker kookt Indonesisch met Zeeuwse twist

CADZAND-BAD - Kleefrijst met kokos én stroop van het Zeeuwse Meisje. Of soto, een Molukse kippensoep, gepimpt met zeekraal. Volgend weekend bereidt topchef Syrco Bakker met kooktalenten uit de Molukse gemeenschap traditionele gerechten in Middelburg. Met een Zeeuwse twist.

Als aftrap voor de festiviteiten rond 800 jaar Middelburg wordt van vrijdag 21 tot en met zondag 23 oktober een VOC-weekend gehouden. De replica van VOC- schip de Halve Maen meert vrijdagmiddag aan bij de Maisbaai in Middelburg en daar hoort eten bij dat werelden samenbrengt. Syrco Bakker van restaurant Pure C in Cadzand-Bad is daar de aangewezen kok voor. Hij heeft Indonesische roots en werkt veel met lokale producten.

Zeeuwse knipoog

Drie recepten werkte hij uit met Franklin Dooms Patty en Nur Tuanaya. De twee zijn werkgroepleden van de Molukse Stichting Dekat Di Hati en hebben veel kookervaring. In de keuken van Pure C probeerde het trio de gerechten met een Zeeuwse knipoog vrijdag uit. Over en weer werd kennis gedeeld. "Wat zit hier in? En hoe lang laat je dat opstaan?", klonk het, terwijl de heerlijkste geuren zich met elkaar vermengden. "We hebben alles van tevoren besproken, maar ik ben nu ook aan het leren", legde Syrco uit. "Ik heb een basis in de Indonesische keuken omdat mijn moeder Indonesisch is, maar Indonesisch- Moluks is net weer anders. Het voelt als thuiskomen, ik ben opgegroeid met deze geuren."

Er worden nabij het VOC schip op zaterdag en zondag van 12.00 tot 20.00 uur drie gerechten gekookt door Syrco, Franklin en Nur. Alle gerechtjes samen kosten 15 euro.