Volledig scherm
De tovertafel werd in gebruik genomen door bewoonsters Ria de Jonge (l) en Mattie Pieters (m). Persoonlijk begeleider Marita Nelis (r) en teamleider zorg Claudia Riemens (achteraan links) vertellen wat er allemaal met de tovertafel kan. © Peter Nicolai

SVRZ-locatie Máxima heeft een extra magische tovertafel

TERNEUZEN - Locatie Máxima van zorginstelling SVRZ in Terneuzen is een tovertafel rijker. In tegenstelling tot 'gewone’ tovertafels is deze in alle ruimtes te gebruiken: het systeem is verrijdbaar. 

De tovertafel is een monitor die beelden projecteert op een tafel of op de grond. Het systeem is bedoeld voor alle cliënten, vertelt teamleider zorg Claudia Riemens. Zoals mensen met dementie of een lichamelijke beperking. ,,Maar ook bijvoorbeeld fysiotherapeuten kunnen het gebruiken.”  Rotary Terneuzen betaalde er 3500 euro aan mee.

Je kunt aan de tovertafel samen, alleen of bijvoorbeeld met een familielid vogels voeren, spelletjes spelen zoals voetballen, een kleurplaat maken of een lp draaien. Inclusief het krakkende geluidje van de naald op de plaat. Meteen wordt er zachtjes mee gezongen en het ritme van ‘papegaaitje leef je nog’ op tafel mee getikt. Bewoonsters Ria de Jonge en Mattie Pieters geven, samen met persoonlijk begeleider Marita Nelis, de beste demonstratie mogelijk: ze zijn helemaal gefascineerd door de projecties en merken al het bezoek amper op.