Volledig scherm
© ThinkStock

Surfexpositie in Knokke-Heist

KNOKKE-HEIST - Het zand tussen je tenen kun je bijna voelen bij de surftentoonstelling 'Surfing – The Cult of Cool' in Knokke-Heist.

Surfplanken in alle soorten en maten, een Volkswagenbus met surfplanken op het dak en op de achtergrond de onbezorgde stemmen van The Beach Boys die surfen, het strand, meisjes en auto’s bezingen. De zilte zeelucht en het zand tussen je tenen erbij denken kost weinig moeite als je rondloopt op tentoonstelling 'Surfing - The Cult of Cool'.

In Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke-Heist worden alle aspecten van het surfen belicht. Van het ontstaan van de sport in Hawaï tot surffilms, surfmuziek en de surfspots aan de Belgische kust. Knokke beschikt zelf ook over een Californisch ogende surfplek. Watersportclub Surfers Paradise, vlakbij natuurgebied Het Zwin, viert dit jaar het dertigjarig jubileum. De geschiedenis van de club, die surffanaat Frank Vanleenhove in 1988 opende, is te bekijken in een reusachtige fotocollage. Eén van de hoogtepunten is het optreden van The Beach Boys voor vijftienduizend toeschouwers, vlak voordat Surfers Paradise op die plek de deuren opende, en een bezoek van kunstenaar Keith Haring.

De club die al zoveel jaar watersporters naar Knokke-Heist trekt is bijzonder omdat België beschouwd mag worden als één van de minst geschikte plaatsen ter wereld om te surfen. Dat staat zonder omhaal te lezen op één van de informatieve wanden vol wetenswaardigheden over de sport. Flinke golven zijn spaarzaam en Belgische surfers zijn daarom genoodzaakt om de weersomstandigheden nauwlettend te volgen. Voordeel van surfen aan de Belgische kust is dan weer wél dat het relatief veilig is.

Wat wel op elke plek hetzelfde is, zijn de veel voorkomende ‘surfkwalen.’ Zo moet er opgepast worden voor pietermannen, zee-egels, kwallen en wie vaak in het water zit, kan last krijgen van het ‘neus-leegloopsyndroom’ waarbij zout water op onverwachte momenten uit je neusgaten gulpt. En haaienaanvallen? ‘Onderzoeken tonen aan dat het waarschijnlijker is om ergens door de bliksem te worden getroffen’, staat er te lezen. Als het onverhoopt toch gebeurt: stomp de haai terug.

Wie zelf zo stijf is als een plank kan in het cultuurcentrum met een virtual reality-bril op ook een beetje ervaren hoe het is om op een surfplank te staan. Durfallen kunnen zelfs een voorzichtige poging wagen op een surfplank-simulator. Met een veilige golf van karton ernaast. 

Surfing – The Cult of Cool is nog tot en met zondag 28 mei dagelijks tussen 10.00 en 19.00 uur gratis te bezoeken in Cultuurcentrum Scharpoord aan Maxim Willemspad 1 in Knokke-Heist. Naast de vaste tentoonstelling is vanaf nu tot en met zaterdag boardcarver Tom Pokahu uit Hawaï te gast. Vanuit Scharpoord wordt er op zondag 30 april ook een uitstapje naar Surfers Paradise gemaakt, waar ‘Lei Day’ wordt gevierd met allerlei activiteiten. Meer informatie op cultuur.knokke-heist.be/surfexpo.