Volledig scherm
© Thinkstock

Strengere regels voor bestuursleden stichtingen in gemeente Hulst

HULST - Bestuursleden van subsidieontvangers die jaarlijks minstens een ton van de gemeente Hulst krijgen, mogen voortaan maximaal twaalf jaar in functie blijven.

Ook moeten ze een Raad van Toezicht instellen, mag tweederde van het bestuur geen familie van elkaar zijn en moeten bestuursleden in de gemeente Hulst wonen.

Een motie met die inhoud is donderdagavond aangenomen in de gemeenteraad van Hulst.

Het college heeft de opdracht gekregen die wijzigingen juridisch te toetsen vóór de raadsvergadering van 15 december. Uitgangspunt van de motie was voor de indieners een soortgelijk voorstel uit april. Dat werd destijds niet in stemming werd gebracht, omdat het college de inhoud zou meenemen bij de aanpassing van het subsidiebeleid. Dat duurde indieners Luc Mangnus (Groot Hontenisse), Frank Smits (PvdA) en Piet van de Kerkhove (CDA) te lang. Ze maakten er geen geheim van dat de motie was toegespitst op gemeenschapscentrum Den Dullaert, waar de nieuwe regels nu niet van toepassing zijn. Zo zitten er momenteel meerdere familieleden van de in België wonende voorzitter Jan van Puyvelde in het bestuur.

Algemeen Belang Groot Hulst was de enige die de motie niet steunde. "Je kunt dit net zo goed de motie-Den Dullaert noemen", vond Gino Depauw. Daarop voortbordurend sprak hij over een vertroebelde verhouding tussen 'ambtenaren, wethouder Totté en het stichtingsbestuur van Den Dullaert'. Depauw doelde op het feit dat het college en het bestuur van het gemeenschapscentrum al een tijd niet met elkaar aan tafel hebben gezeten om over de leegloop te praten. Bij wethouder Totté kwam de stoom haast uit de oren. "Een onbegrijpelijke reactie. Er is van onze kant absoluut geen sprake van een vertroebelde verhouding met Den Dullaert. We zijn druk doende met het bestuur om de tafel te gaan. Want de nood is hoog."