Stefan Joos, thuis in Westdorpe, met op de voorgrond producten van zijn nieuwe hobby, grappige natuurschilderingen maken.
Volledig scherm
PREMIUM
Stefan Joos, thuis in Westdorpe, met op de voorgrond producten van zijn nieuwe hobby, grappige natuurschilderingen maken. © Anne Hana

Stefan Joos, import-Belg in Westdorpe: ‘Het vertrouwen dat je krijgt, dat is zo tof’

portretHet is één van zijn succesnummers, de jaarlijkse foto op de Dag van het Naakt Tuinieren. Ook dit jaar plaatste hij er de eerste zaterdag van mei weer één op zijn Facebookpagina Westdorpe, het warmste dorp van Nederland. Een naaktfoto zonder zicht op de edele delen met de tekst ‘Zo, de tuin heeft weer een beurt gehad....’ Het tekent Stefan Joos (40), import-Belg aangespoeld in Westdorpe. Hij is de schaamte voorbij en wil mensen een warm gevoel geven.

Om te beginnen je naam, op Facebook heet je Joost de Saedeleer, is het dan niet Stefan Joos?

,,Ooit heb ik de kans gehad een boek te schrijven, Tuin op Stelten, een boek vol fabels. Met Lieve Van der Weeën heb ik dat gemaakt. Zij zorgde voor de illustraties en ik voor de tekst. Tja, en toen vond ik dat ik een schrijversnaam moest verzinnen. Dat is Joost de Saedeleer geworden, Joost naar de achternaam van mijn vader en De Saedeleer naar die van mijn moeder. Ik vind het wel een mooi eerbetoon aan mijn ouders. En dat pseudoniem heb ik vervolgens aangehouden voor onze Facebookpagina, om op die manier werk en privé gescheiden te houden.”

En je geboortedatum op Westdorpe, het warmste dorp van Nederland, 9 april 1990? Klopt die wel?

,,Vaak kreeg ik de opmerking: ‘Ben jij al zo oud?’ Ik dacht, dan ga ik er tien jaar vanaf liegen. Dat is toch niet erg?”

Het is je vergeven. Het lijkt ook wel te passen bij hoe je in het leven staat. Vrolijk je eigen ding doen, zoals met die foto op de Dag van het Naakt Tuinieren.