Volledig scherm
© Wilma Valk

Start Camino aan het Wad in Sluis

VIDEOSLUIS - Er liggen geen gouden Sint Jacobsschelpen in de straten van Sluis zoals in andere plaatsen. Dat pelgrims op weg naar Santiago de Compostella zo nu en dan Sluis doorkruisen is vrijwel onbekend. 

Daar bracht het Nederlands Genootschap van Sint Jacob zaterdag verandering in. Bezoekers aan Sluis zagen een groep van twintig deelnemers, herkenbaar aan de bekende pelgrimsstaf met schelpen, liepen een deel van een estafette die uiteindelijk eindigt in het Friese dorp Sint Jacobiparochie. Een idee van het Genootschap en de Stichting Jabikspaad Fryslân. Ze werden geïnspireerd door het feit, dat Leeuwaarden dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa is.

"De wandeling vandaag is en organisatie van de regio Zeeland van het Genootschap."Aldus Lies Wondergem, een van de organisatoren. "De deelnemers komen uit alle streken en zijn vrijwel allemaal leden van het Genootschap."

Onder de wandelaars Paul Burm (75) uit het Groningse Haren: "Ik ben geboren in Zeeuws-Vlaanderen, in Hulst. Een wandeling in mijn geboortestreek wilde ik wel meemaken. De pelgrimstocht naar Santiago heb ik al een aantal keren vanuit verschillende startplaatsen gemaakt. Ook het Pieterpad heb ik al gelopen, maar een wandeling door Zeeuws-Vlaanderen nog nooit."

De wandeling zaterdag, gedeeltelijk begeleid door een gestaag vallende regen, ging over dertien kilometer richting Ter Hofstede en Retranchement. Daar was er gelegenheid voor een lunch in de kerk. Even een droog plekje en uitleg door een historicus over de kerk en de vestigplaats. Tevens was er tijd voor het nuttigen van het, meegebrachte, lunchpakket. Vergeten? Jammer, in Retranchement was er niets te koop.

De pelgrimsstaf uit de regio Zuid-West arriveert uiteindelijk aan het einde van de estafette op 25 juli 2018 samen met de staven uit Brabant en Limburg in Friesland. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement