De Paardenmarkt ligt voor de kust van Knokke, op een paar kilometer van Zeeuws-Vlaanderen.
Volledig scherm
De Paardenmarkt ligt voor de kust van Knokke, op een paar kilometer van Zeeuws-Vlaanderen. © Google streetview

Springstof gelekt bij bommenkerkhof vlakbij Zeeuws-Vlaamse kust

KNOKKE - Voor de kust van Knokke is springstof gelekt uit bommen die daar liggen uit de Eerste Wereldoorlog. Op zandplaat Paardenmarkt, vlakbij de monding van het Zwin, ligt in totaal 35.000 ton aan oorlogsmunitie. Dat leek geen kwaad te kunnen, maar onlangs is uit onderzoek gebleken dat er springstof vrijkomt in het water, meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws. De Paardenmarkt ligt op slechts een paar kilometer van de Zeeuws-Vlaamse kust.

Het munitiekerkhof bestaat uit onder meer kisten met bommen en gifgasgranaten, zware springstoffen en andere wapens. Het gaat om overblijfselen uit  WO I, die daar in zee zijn gedumpt door de Engelsen en Belgen.

De munitie ligt onder een dikke laag slib. Daardoor leek er geen gevaar voor de omgeving. De explosieven in zee laten liggen was volgens experts veiliger dan het gevaarlijke materiaal te bergen. Maar uit recente metingen is gebleken dat de explosieven springstof lekken. ‘Dat controleert de FOD Volksgezondheid jaarlijks via duikers die de bodem onderzoeken. Er was nooit wat aan de hand, tot bij de jongste controle. Toen bleek dat er een hoeveelheid TNT - een gevaarlijke springstof - was gelekt’, meldt HLN. Er komt een nieuw onderzoek om de risico's in kaart te brengen. 

,,Het gaat om een lage concentratie. Iets wat zeer nauwlettend opgevolgd moet worden, maar niet onrustbarend is. Maar zolang we niet weten waar dit vandaan komt, kan Volksgezondheid niet gerust zijn”, laat een overheidsbron aan HLN weten.

Visverbod

Volgens Belgische onderzoekers raakte de stortplaats in de vergetelheid tot in 1971 bij baggerwerken een deel van de munitie boven werd gehaald. Duikers brachten de situatie vervolgens in kaart, waarna uiteindelijk voor een gebied van ongeveer drie vierkante kilometer een anker- en visverbod werd ingesteld. Ook surfers en zwemmers worden er geweerd. De munitie ligt onder een zandlaag van een halve tot twee meter.

Ooit lanceerde de Belgische senator M. Maertens het plan de dumpplaats tijdelijk in te polderen en vervolgens op te schonen. Onderzoek wees echter uit dat zo’n operatie minstens honderd miljoen euro zou kosten. De suggestie van de senator de zaak in Europees verband aan te pakken, werd nooit opgepakt.

Fractievoorzitter Henk Krol van 50Plus heeft Kamervragen gesteld aan minister Ank Bijleveld van Defensie. 

Volledig scherm
© google maps
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement