Volledig scherm
Op de locatie Rijk/Vereecken in Kloosterzande-Oost kan bouwbedrijf Goossen uit Walsoorden al wel aan de slag. © Camile Schelstraete

Smoel Kloosterzande beter na trekken van rotte kies

KLOOSTERZANDE - Na tien jaar plannen en uitstel ligt de melkfabriek in Kloosterzande eindelijk plat. Op het terrein worden zes woningen gebouwd

Van de melkfabriek aan de Hulsterseweg in Kloosterzande rest na anderhalve week slopen alleen nog een berg puin. Buurman George Bracke was bij de eerste symbolische sloophandeling en heeft sindsdien geen moment moment gemist.

Gewapend met een camera volgt hij de werken op de voet. "Die man die die machine bedient, die heeft echt gouden duimen", zegt Bracke vol bewondering.

Brandstoftanks

De slopers hebben nog een lastig klusje aan de brandstoftanks onder de fabriek. Een sterke geur verraadt hun aanwezigheid. De grond zal na de sloop nog gesaneerd moeten worden.

Het huis van buurman Bracke trilt op zijn grondvesten door de zware graafmachine. Hij kwam er niet geheel zonder kleerscheuren af. Zijn garage die slechts decimeters van de oude melkfabriek stond moest ook wijken. Bracke gaat hem opnieuw bouwen, iets verder van zijn huis. Erg vindt hij het niet. Hij heeft een stuk er bij kunnen kopen.

"Ik ben er gelukkig mee. Ik woon hier al 41 jaar, en het is eigenlijk ook al 41 jaar geen melkfabriek meer, maar toch bleven we het de melkfabriek noemen hier." Bracke is lid van de dorpsraad van Kloosterzande. "We hebben er heel lang op gehamerd dat de melkfabriek gesloopt werd. Iedere vergadering kwam ik er steeds weer op terug."

Lelijke gevelplaten

Er was niets meer over van de charme van 1927, toen de boeren uit de omgeving in een corporatie de melkfabriek in Kloosterzande begonnen. Wat restte was een pand met lelijke gevelplaten, verlaten en verkrot. In 2009 woedde er een flinke brand, waarna bleek dat er een wietkwekerij in het pand gevestigd was.

"Ik heb gevraagd of toen het gebouw dichtgetimmerd kon worden. Je zou toch niet willen dat er tijdens oud en nieuw iets naar binnen gegooid werd en er opnieuw brand ontstond?"

Op de plaats van de melkfabriek bouwt ontwikkelaar Goossen een twee-onder-een-kapwoning, een vrijstaande woning en drie seniorenwoningen. Ook komt er op het terrein een pleintje.