Volledig scherm
© Eldridge Pentury

Sluise stranden schoner door jutbakken

BRESKENS - Kapotte stoelen, touwen, visnetten en zelfs een plastic wasmand.

Strandbezoekers hebben de afgelopen maanden al heel wat kilo's afval bij elkaar 'gejut' op de stranden van West-Zeeuws-Vlaanderen. Sinds juni staan twee zogenoemde jutbakken bij de vuurtoren van Breskens en de radartoren in Nieuwvliet. Stevige bakken die te herkennen zijn aan het bordje 'Doe mee, verlos de zee', waar wandelaars aangespoeld afval in kunnen gooien. De gemeente Sluis heeft zich als enige gemeente in Zeeuws-Vlaanderen aangesloten bij het burgerinitiatief, dat van een strandjutter uit Goeree Overflakkee kwam.

Volle bak

In samenwerking met Schoon Zeeland wil de jutter mensen op meerdere plaatsen enthousiasmeren om de kust schoon te houden. De twee bakken staan in de gemeente Sluis op plekken waar veel wandelaars komen. Er wordt goed gebruik van gemaakt, kan de gemeente Sluis al constateren. De bakken zijn nu drie keer geleegd, dus ongeveer om de zes weken, en dan zitten ze behoorlijk vol. "En als ze eerder vol zitten, legen we ze natuurlijk eerder, we houden dat in de gaten", zegt een woordvoerster van de gemeente Sluis. Er wordt van alles in gegooid. Kapotte parasols, touwen en netten van vissers maar ook 'gewoon' afval zoals lege flessen rapen mensen op van het strand.

Of er in de toekomst nog bakken op andere kustplaatsen bij komen, laat de gemeente Sluis afhangen van een evaluatie. "We gaan kijken hoe het loopt in het najaar. In de zomer is het heel druk geweest op het strand maar je moet dit een poosje doen om te zien wat het effect is."