De PKN-kerk in Oostburg wordt mogelijk ook een gemeentelijk monument.
Volledig scherm
De PKN-kerk in Oostburg wordt mogelijk ook een gemeentelijk monument. © Boaz Timmermans

Sluis overweegt onderhoudsfonds voor gemeentelijke monumenten

SLUIS -  Sluis bekijkt of er een onderhoudsfonds voor gemeentelijke monumenten kan komen. Als een particulier pand ‘ineens’ monumentaal wordt, kan dat beperkingen en extra kosten voor de eigenaar met zich mee brengen.

Het college besloot in 2015 om bijzondere gebouwen of objecten aan te wijzen als monument, om die beter te beschermen. Op de lijst kwamen eerst 28 gebouwen die eigendom zijn van de gemeente Sluis. In fasen worden daar particuliere eigendommen aan toegevoegd. Deze week praatte de gemeenteraad over een plan om huizen van architect Bedaux, kerken en militair erfgoed zoals bunkers aan te wijzen als monument. Er komen nog twee rondes aan, waarbij agrarisch erfgoed en woningcomplexen aan de beurt zijn. 

Niet alle eigenaren zijn daar blij mee: een pand met monumentenstatus mag niet zomaar verduurzaamd of verbouwd worden. Voor rijksmonumenten is er subsidie om een pand in goede staat te houden, maar dat is er nog niet voor gemeentelijke monumenten. De gemeente kijkt naar de mogelijkheden voor een onderhoudsfonds, liet wethouder Peter Ploegaert deze week weten.