Volledig scherm
© Thinkstock

Sluis neemt eigen panden onder de loep

SLUIS - Dorpshuizen, scholen, jeugdsozen: de gemeente Sluis heeft veel gebouwen in bezit. Die worden onder de loep genomen. ,,We moeten toewerken naar efficiënt beheer van panden. We gaan kijken of we slim kunnen combineren of afstoten”, zegt wethouder Marianne Poissonnier. 

De drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten en de provincie hebben samen gekeken naar toekomstscenario’s voor gemeentelijk vastgoed. Die scenario’s variëren van voorzieningen behouden per kern, voorzieningen samenvoegen of juist centraliseren in een gebied. Sluis kiest ervoor om alle gebouwen in de gemeente onder de loep te nemen en te ‘herschikken’. Zo kunnen clubs of verenigingen ook een gebouw delen. Per kern moet er een vaste ontmoetingsplek blijven, maar die kan ook eigendom zijn van een particulier. 

Ook willen alle Zeeuwse gemeenten het goede voorbeeld geven op het gebied van verduurzaming van eigen vastgoed. Het doel is energieneutraal zijn in 2040. Eind 2020 moet duidelijk zijn welke gebouwen Sluis aanhoudt en moet er een plan liggen voor beheer en onderhoud van gebouwen.