Het belfort in Sluis.
Volledig scherm
Het belfort in Sluis. © Peter Nicolai

Sluis maakt 28 gemeentelijke gebouwen beter toegankelijk voor gehandicapten

SLUIS – Musea, dorpshuizen en andere gemeentelijke gebouwen in de gemeente Sluis moeten aangepast worden voor mensen met een fysieke beperking. Het gaat in totaal om achtentwintig gebouwen.

Nog niet alle openbare gebouwen van de gemeente Sluis zijn voor iedereen toegankelijk. Daar willen burgemeester en wethouders verandering in brengen.  Op de lijst staan onder meer het Ledeltheater in Oostburg, het belfort in Sluis, het zwembad in Aardenburg en de molen in Retranchement. De gemeente Sluis wil er in totaal 203.000 euro voor uit trekken. Onder meer de deuren en het sanitair worden aangepast. Toegankelijkheid van de website van de gemeente Sluis wordt ook bekeken, die moet ook voor doven, slechthorenden en blinden te raadplegen zijn. 

VN-verdrag

De aanleiding is een in juli 2016 aangenomen verdrag van de Verenigde Naties, waarin deelname van fysiek beperkten op allerlei gebieden is vastgelegd. Sluis heeft dat vertaald naar vier thema's die de komende jaren centraal staan. De Zeeuws-Vlaamse werkgroep VN-verdrag, adviesraad RMDO en VN-ambassadeur Alex de Vos uit Axel gaven advies. Ook wil Sluis dat ondernemers en evenementen meer rekening met gehandicapten houden. Ook is er aandacht voor mensen met dementie. 

Op het gebied van cultuur, vrije tijd en sport valt er ook veel te winnen: niet alle sporten of voorstellingen zijn goed toegankelijk of de informatie over toegankelijkheid is niet duidelijk.  Het laatste thema is werk en dagbesteding, waarbij onder meer gekeken wordt naar meer locaties voor dagbesteding en begeleiding van mensen met een beperking naar werk.  

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement