Volledig scherm
De schaatsbaan op de Groote Markt van Sluis is zo groot dat Florian Buijze, Bas de Croock, Peter Baecke en Kay Basting (vlnr) er een wedstrijdje kunnen houden. © Camile Schelstraete

Sluis is epicentrum van schaatspret komende weken

SLUIS - Sluis is de komende weken het epicentrum van schaatspret. Zaterdagochtend konden de echte liefhebbers hun eerste baantjes trekken op de Groote Markt.

De ijspiste was al vrij snel na de openstelling bezet door een groepje jeugdigen, die reikhalzend hadden uitgezien naar de openstelling. Vol enthousiasme betraden Peter Baecke, Bas de Croock, Florian Buijze en Kay Basting het ijs. ,,We gaan graag snel en we doen ook vaak tikkertje. Twee jaar geleden hebben we op natuurijs geschaatst maar dit is veel leuker. Je moet hier niet uitkijken voor scheuren en je kunt daardoor lekker snelle rondjes maken”, vertelde Bas. 

Hele week in de weer

De hele week is hard gewerkt om de baan in goede conditie te krijgen. IJsmeester Jean Pierre Lempereur straalde zaterdag: ,,Ik ben vanaf dinsdag in de weer met het spuiten. Ik ben er zelfs ’s nachts voor opgestaan.  We zijn trots dat we de enige baan in Zeeuws-Vlaanderen hebben. Dat we dit kunnen realiseren komt doordat we heel veel sponsoren hebben.” Lempereur verwacht de komende dagen meer dan vijfduizend schaatsers.

De ruime piste heeft volgens Josephine Bakker van de middenstandsvereniging een lengte van bijna veertig meter en een breedte van vijf en twintig meter. ,,Door die grootte kunnen we makkelijk honderd personen tegelijk loslaten op het ijs.”  In de avonden staan er optredens gepland en er is er een curling competitie waar vierentwintig teams aan mee doen. 

De schaatsbaan is geopend tot en met zondag 5 januari 2020, met uitzondering van kerstavond, Eerste Kerstdag, oudejaarsavond en 1 januari. Meer info over schaatstijden en prijzen via schaatseninsluis.nl.

  1. Vers vogelzaad en nieuw potje pindakaas: tuinvogeltelling is vreetfestijn, met boomklever als toetje voor de teller
    PREMIUM

    Vers vogelzaad en nieuw potje pindakaas: tuinvogel­tel­ling is vreetfes­tijn, met boomklever als toetje voor de teller

    TERNEUZEN - Misschien komt het doordat ik aan de rand van een bos woon. Wie weet zijn ze suïcidaal en zoeken ze expres de tuin op waar geregeld een kat rond scharrelt. Of zou het toch het voer aan mijn schutting zijn, waardoor elke dag tientallen vogels door mijn tuin vliegen? Hoe dan ook, als je dagelijks zo veel gefladder in je eigen achtertuin ziet, word je vanzelf fan van de beestjes. Dus zit er voor verslaggever Bob Maes niks anders op dan meedoen aan de Nationale Tuinvogeltelling.