Volledig scherm
Het gemeentehuis van Sluis in Oostburg. © Willem Staat

Sluis: geld voor brug over kaai en entree Stampershoek

SLUIS - De gemeente Sluis trekt de komende vier jaar onder meer geld uit voor een brug over de Damse Vaart in Sluis, de verkeerssituatie bij het bedrijventerrein in Oostburg en voorschoolse opvang voor peuters. Dat staat in de begroting voor 2017 tot en met 2020 die het college van B en W aan de raad voorlegt. De begroting is sluitend, maar daar moet wel 375.000 euro voor uit de algemene reserve worden gehaald. B en W stellen prioriteiten met het beschikbaar stellen van geld. 'Alle wensen realiseren is financieel onmogelijk', meldt het college aan de raad.

Drie zaken die eerder door de raad werden aangedragen, worden daadwerkelijk gerealiseerd. De brug over de Damse Vaart is een langgekoesterde wens van de coalitiepartijen en de gevaarlijke verkeerssituatie aan de entree van het bedrijventerrein in Oostburg staat ook al langer op de prioriteitenlijst. De PvdA maakte zich al eerder hard voor voorschoolse opvang voor peuters. Daarnaast wordt er geld besteed aan de vernieuwing van strandposten, vervanging van openbare verlichting en vernieuwen van riolering in verschillende kernen.

Er is voor de komende vier jaar (nog) geen geld uitgetrokken voor andere zaken die de gemeenteraad mogelijk wil realiseren, zoals de herinrichting van het Sint Janskerkhof in Sluis, een gebouw voor een kustschool en het verduurzamen van gemeentelijke gebouwen.

OZB-belasting

Waar ook nog geen rekening mee is gehouden, is de OZB-belasting die recreatieparken door heel Nederland jarenlang te veel hebben betaald aan gemeenten. Vakantiewoningen werden als zakelijk onroerend goed belast, terwijl dat volgens een uitspraak van de Hoge Raad als 'gewone' woning had moeten zijn. De gevolgen voor de gemeente Sluis zijn nog onduidelijk, laat een woordvoerster van de gemeente weten. "De Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Sabewa zoeken momenteel alles uit." De raad praat op dinsdag 25 oktober over de begroting.