Volledig scherm
Skateclinic op basisschool de Nobelhorst uit Hulst. © Sophie Stockman

Skateclinics op Zeeuws-Vlaamse scholen (video)

HULST - Je ziet ze niet veel meer, kinderen op skeelers. Juist daarom geeft Gerwin Elesen van skateschool Skate-A-Way uit Tilburg skateclinics op basisscholen. In samenwerking met Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland bezoekt Gerwin met zijn team meerdere scholen om verantwoord te leren skeeleren.

Elesen: "Kinderen bewegen steeds minder. We willen dat stimuleren, maar ze ook leren hoe je veilig skeelert. Bijvoorbeeld hoe je moet remmen."

Groep drie van basisschool de Nobelhorst uit Hulst mag het vrijdagochtend proberen, maar eerst krijgen de tweeëntwintig kinderen knie- elleboog- en polsbeschermers aan. Ook moeten ze een helm op. Dat is nodig, want skeeleren leer je letterlijk met vallen en opstaan.

Voor wie nog nooit op skeelers heeft gestaan, is het best even spannend. Sven (bijna 6) laat zich voorzichtig op de grond zakken en wacht op nadere instructies. De leerlingen leren eerst op de skeelers stappen. Met hun voeten in een v, als kleine pinguïns, lopen ze rondjes. Al na een kwartier durven ze te springen en enkele durfallen gaan daarna het plein op. "Juffrouw, gaan we de hele dag skaten?", roept een jongetje met een blos op zijn wangen.

Vier meisjes die al kunnen skeeleren, gaan met instructeur Thomas een stapje verder. Ze leren net zo snel als Thomas remmen met de 'pizzapuntrem.' "Door je knieën, lang naar buiten en dan weer naar binnen", doet hij voor. Ze durven alles wat Thomas vraagt en rijden zelfs over een schans heen. Lieve (6): "Ik ga die trucs thuis ook proberen."

via YouTube Capture