Natuur- en recreatieproject Waterdunen bij Breskens.
Volledig scherm
Natuur- en recreatieproject Waterdunen bij Breskens. © Peter Nicolai

SGP: Oplossing Waterdunen moet vóór de Statenverkiezingen

MIDDELBURG - Vóór de provinciale verkiezingen van maart moet duidelijk zijn hoe het probleem met de getijdenduiker in Waterdunen wordt opgelost. Gedeputeerde Ben de Reu (PvdA) zou dat mooi vinden, zei hij in een reactie op de eis van de SGP, maar hij durfde het niet te beloven.

De Reu bevestigde wat dijkgraaf Toine Poppelaars van waterschap Scheldestromen de PZC al heeft laten weten: provincie en waterschap gaan het probleem met de getijdenduiker samen oplossen. Onlangs werd duidelijk dat de duiker, die op een gecontroleerde manier het getij brengt in het nieuw aangelegde natuur- en recreatiegebied bij Breskens, misschien niet voldoet aan de Waterwet. De ingebruikname in september 2019 staat daardoor op losse schroeven.

Garantie

Hoewel de getijdenduiker een verantwoordelijkheid is van het waterschap, wordt de provincie, die de regie voert over het project, nu mede-opdrachtgever van een onderzoek van bureau Arcadis naar de mogelijkheden om aan de Waterwet te voldoen. Dat moet komend voorjaar klaar zijn . ,,We gaan naar meerdere oplossingen kijken, samen met het waterschap en het bureau", zei De Reu vrijdag in de Statenvergadering. Het zoute water moet in september het gebied inlopen, benadrukte hij, want recreatieondernemer Molecaten wil beginnen met de bouw van 400 recreatiewoningen, een duincamping en een hotel. ,,Maar er is een verschil tussen een toezegging en een garantie.” De gedeputeerde gaat er vanuit dat de provincie geen extra geld hoeft bij te leggen. 

Joan van Burg (SGP) vroeg om duidelijkheid voor de verkiezingen, maar ook dat wilde De Reu niet garanderen. ,,Daar gaan we op inzetten, maar we zijn niet de enigen die daar zeggenschap in hebben.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement