Volledig scherm
© iStock

Schoondijke vanaf maandag op de schop

SCHOONDIJKE - Schoondijke is ‘het dorp met de rotonde.’ Maar binnenkort niet meer, het dorp gaat vanaf maandag tot kerst op de schop. Maar dan héb je ook wat. 

Met klinkers bestrate wegen die uitkomen op een gezellig plein met bomen, bankjes en parkeerruimte. Een plek waar alles in het dorp samen komt en waar toeristen even stoppen om rond te kijken. Het is nu nog moeilijk voor te stellen dat het nieuwe centrum van Schoondijke er zo uit komt te zien terwijl er nu nog auto’s over de geasfalteerde wegen van het dorp sjezen, met de kenmerkende rotonde als middelpunt. Dat kan beter én mooier, vindt de gemeente Sluis. “De totale herinrichting zorgt voor een metamorfose”, zegt Mark Verhoosel van de gemeente Sluis.

Rondweg

De geplande herinrichting van het centrum is een gevolg van de aanleg van de rondweg om het dorp. Door de komst van de N61 komt er veel minder verkeer door Schoondijke. De wegen zijn nu te breed, de rotonde op het Dorpsplein overbodig. Het asfalt gaat er daarom uit en de bestrating wordt die van een plein. “Het centrum moet een andere functie krijgen en aantrekkelijker worden, ook voor toeristen. Klinkers geven het dorpskarakter een heel ander aanzicht dan asfalt”, zegt Verhoosel.

Kerk uitgelicht

De sloop van de rotonde is optisch het meest ingrijpend, maar alle straten en ook het kerkplein worden aangepakt. “De kerk wordt er als het ware uitgelicht, het plein komt iets hoger te liggen.” De herinrichting gebeurt in acht verschillende fasen. Aannemer De Bokx uit Terneuzen pakt steeds stukken van zo’n tachtig meter per keer aan. Er worden per fase omleidingsroutes ingesteld en op sommige momenten kunnen bewoners even niet met de auto bij hun huis komen. De werkzaamheden worden ook aangegrepen om het riool te vernieuwen, dat komt onder het nieuwe wegdek te liggen.

Lees het hele verhaal en bekijk de planning van de werkzaamheden in de krant van vrijdag. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement