Volledig scherm
Schoondijke omstreeks 1950, goed te zien is dat het dorpscentrum nog grotendeels moet worden herbouwd. © ZB, Beeldbank Zeeland, foto KLM Aerocarto

Schoondijke herdenkt bevrijding met verhalen, muziek en foto's

SCHOONDIJKE - Het in oktober 1944 grotendeels verwoeste Schoondijke staat woensdag en zaterdag stil bij 75 jaar bevrijding met verhalen, muziek en een expositie. 

Schoondijke lag strategisch. Op weg naar onder meer Breskens moesten Duitse troepen er wel doorheen. Op 10 oktober 1944 voerden geallieerden een zware beschieting op het dorp uit. De bevrijding volgde ‘pas’ 24 oktober, na twee dagen van gevechten. Ruim dertig burgers kwamen oktober 1944 om, praktisch het hele dorpscentrum lag in puin.

Ooggetuigen

In één monumenten van de wederopbouw, de Heilige Petrus Apostel-kerk aan de Prinses Beatrixstraat, vindt woensdag vanaf 19.30 uur de herdenking plaats met toespraken en voordrachten. Ook worden ooggetuigenverhalen voorgelezen en koor Zeekoraal zingt. Zaterdag om 14.30 uur opent in agrarisch themapark Het Klinket aan de Sasputsestraat 14 een foto-expositie over de oorlog en bevrijding van Schoondijke. Deze blijft tot december. Muziekvereniging OKK uit Schoondijke en kinderen uit het dorp verzorgen de opening. Ook zijn legervoertuigen aanwezig.