Volledig scherm
© Thinkstock

'Schoondijke geschikt voor komst zonneweide'

SCHOONDIJKE - Het industrieterrein van Schoondijke leent zich uitstekend voor de komst van een zonneweide, waar zo’n 6000 tot 7500 panelen zonne-energie kunnen opwekken. Dat schrijft Adrie Neuféglise van Maak Onze Regio Duurzamer aan de Sluise gemeenteraad.

De Sluise raad stelde vier jaar geleden een duurzaamheidsvisie vast, met daarin allerlei doelstellingen en ambities. Een daarvan is een proefproject om 3,5 hectare agrarische grond in te richten als zonneweide. Neuféglise zocht op eigen initiatief uit of dat haalbaar is in Schoondijke, waar een overschot aan bedrijfsgrond is. Hij concludeert dat het kan en biedt een uitgewerkt plan aan voor 3,5 tot 4 hectare. Ook vraagt hij Sluis om medewerking te verlenen door het wijzigen van de bestemming van de bedrijfsgrond. 

Maak Onze Regio Duurzamer wil  een subsidie aanvragen en samenwerken met IBC Solar BV, een bedrijf dat het traject kan financieren en de gemeente of andere grootgebruikers eventueel laat participeren. De grond zou gehuurd of gepacht kunnen worden, waarna de gemeente de panelen na een aantal jaren in eigendom krijgt.