Volledig scherm
Staatssecretaris Sander Dekker © ANP

Scholen in Zeeuws-Vlaanderen kunnen fluiten naar extra 'krimpgeld'

OOSTBURG - Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) geeft geen extra geld aan Zeeuws-Vlaamse scholen om de gevolgen van de krimp in de regio op te vangen. Wel krijgen de scholen hulp bij het opstellen van een plan om zelf maatregelen te nemen.

Dat bleek gisteren tijdens een gesprek tussen Dekker en de Zeeuws-Vlaamse schoolbesturen in Oostburg.

De vier Zeeuws-Vlaamse middelbare scholen stuurden onlangs een brandbrief naar Den Haag. Daarin stelden ze dat de daling van het aantal leerlingen binnen een paar jaar kan betekenen dat er geen goed onderwijs in de regio meer kan worden gegeven; tenzij het Rijk bijspringt met extra geld.

Samenwerking

Dekker maakte toen als antwoord op Kamervragen al duidelijk dat hij niet onder de indruk was. De reisafstanden naar met name Oostburg zijn weliswaar fors, maar verder lijkt Zeeuws-Vlaanderen wat hem betreft op veel andere regio's in Nederland. De staatssecretaris herhaalde maandag in Oostburg nog maar eens waar volgens hem de oplossing in moet zitten: meer samenwerking tussen de scholen. Daar moeten de scholen zelf een plan voor schrijven en daar wil hij best wat aan bijdragen: overigens geen geld, maar wel hulp van ambtenaren.