Volledig scherm
Kunstenares Sia Braakman (rechts) bewondert samen met Riet de Sutter het gemeenschappelijke schilderij © Camile Schelstraete

Schilder mee-actie Sia Braakman een succes

PHILIPPINE - Hoe trek je mensen naar jouw kunstruimte in het landelijk atelierweekend? Sia Braakman uit Philippine verzon een list, bezoekers mee laten schilderen aan één gemeenschappelijk schilderij. Het was een succes, vooral zondag.

Zaterdag voelde Sia de concurrentie van de Sinterklaas-intochten. ‘Slechts’ acht liefhebbers meldden zich. ,,De eerste heeft een half uur naar het nog schone vlak van het schilderij gekeken. Ik had zelf wel een blauwe onderlaag gemaakt, maar ja, hoe begin je dan? Dat heb ik eerlijk gezegd ook altijd.”

Zo stilletjes als het zaterdag was, zo druk was het zondag. Om één uur 's middags zat de werkruimte van Sia aardig vol. ,,Twaalf zijn er tot nu toe geweest", prees de kunstenares zich gelukkig. ,,Dat belooft nog wat voor de rest van de dag.”

Zeilscheepjes

Riet de Sutter uit Oostburg, cursiste bij de Schildershoek in Schoondijke, was ondertussen druk bezig haar creatie aan het schilderij toe te voegen, drie fleurige zeilscheepjes die het doek uitvaren. ,,We zijn tenslotte in Philippine.” Marinda Dubbeldam keek toe. Zij vertelde bij kindervilla Het Kootertje in Terneuzen te werken. ,,Ik laat de kinderen graag kennis maken met allerlei materialen. Ze kunnen ook zo creatief zijn.”

De volgende was aan de beurt, Ada Goetheer uit Westdorpe. ,,Ik weet echt niet wat ik moet maken", zei ze vooraf. In het atelier ontdekte ze een glas, dat schilderde ze vliegensvlug na. Ze volgt dan ook een opleiding aan de Kunstacademie in Eeklo.

Sia maakt het gezamenlijke schilderij zelf af tot één geheel, waarna het werk zaterdag 7 december om 15.00 uur onder de deelnemers wordt verloot.