Volledig scherm
Drone-beeld van het sluizencomplex in Terneuzen, waar een tweede zeesluis in aanbouw is. © Nieuwe Sluis Terneuzen

Schepen kunnen maanden vooraf passage boeken voor sluis Terneuzen

TERNEUZEN - Schepen die de havens van Terneuzen en Gent aandoen, kunnen de passage van de sluizen in Terneuzen voortaan maanden van tevoren inplannen. 

Vier lijndiensten hebben van september tot eind december 2019 proefgedraaid met het vooraf reserveren van sluispassages. Aan de test deden DFDS, I-Motion Shipping, Outokumpu en Wagenborg mee. Dat gebeurde in nauwe samenwerking met Rijkswaterstaat en het Vlaamse en Nederlandse loodswezen. 

Normaal melden schepen zich enkele uren voor de schutting aan. Nu gebeurde dat tot vier maanden van tevoren. De rederijen stemden hun vaarschema’s daar op af. Ze komen vaak op vaste tijdstippen laden en lossen in Terneuzen en Gent. Dan is het van belang dat er geen oponthoud is bij de sluis. 

Verfijndere sluisplanning

Negen op de tien schuttingen verliep volgens plan. North Sea Port wil hiermee niet enkel tot een verfijnde sluisplanning en een betere planning voor heel de haven komen, maar ook inzetten op duurzamere scheepvaart. Uit de testen bleek dat schepen met deze ruim vooraf ingeplande sluispassages tijdens hun reis minder brandstof verbruiken en minder koolstofdioxide uitstoten.