Volledig scherm
Kritiek op de 'Atlantikwall' langs de Vlaamse kust is er al tientallen jaren. © Photo News

Schepen Knokke-Heist ligt overhoop met 'groene Hollanders'

KNOKKE-HEIST - Trots zijn ze in Knokke, op hun dure winkels, op hun lange kustlijn en op het culinair hoogstaande niveau van de Vlaamse kuststreek. Van kritiek daarop willen ze niet weten. En al helemaal niet van 'groene Hollanders'.

Schepen Anthony Wittesaele ligt overhoop met de Nederlandse organisatie Natuurmonumenten. Bjorn van den Boom, hoofd public affairs bij die club, noemde de Vlaamse kustlijn afgelopen weekend 'om te janken'. Hij deed dat toen bekend werd dat het aantal Vlaamse bezoekers aan Nederland blijft stijgen. Nogal logisch, meende Van den Boom. "Vlamingen ontvluchten hun eigen kuststreek. Het is daar één grote boulevard. Er is geen landschap meer over." 

Atlantikwall

Natuurlijk is er vaker kritiek op de 'Vlaamse Atlantikwall', zoals de muur aan appartementen langs de Belgische kust soms smalend genoemd wordt. Maar dat die boodschap nu uitgerekend van 'groene Hollanders' komt, is voor het gemeentebestuur in Knokke-Heist een stap te ver. Dat heeft toch al niet zo veel op met milieuclubs. De partij Gemeentebelangen heeft in Knokke een meerderheid in de gemeenteraad en deelt dus alle lakens uit. Aan het hoofd staat al tientallen jaren de flamboyante burgemeester Leopold Lippens. Die noemde milieuorganisaties die de plannen steunden voor uitbreiding van natuurgebied Het Zwin al eens 'groene ayatollahs'. 

Quote

Ik zie maar weinig Belgische kentekens aan de Hollandse kust

Anthony Wittesaele, schepen Knokke-Heist

Zijn partijgenoot, schepen Anthony Wittesaele, is nu evenmin blij met de 'groene jongens'. Gevraagd in een reactie haalde hij in Vlaamse media hard uit. "Rust en ruimte aan de Hollandse kust? Ja, hier en daar heeft de tijd inderdaad stilgestaan", smaalde hij. Niet in Knokke, benadrukte de schepen. "Wij zijn het Monaco van de Belgische kust. Inclusief tachtig kunstgalerijen en een recordaantal Michelinsterren." 
Wittesaele zei ook 'maar weinig Belgische kentekens aan de Nederlandse kust te zien', gaf aan dat 'de rijkste Nederlanders juist naar Knokke-Heist trekken' en vertelde ook nog dat 'de Hollanders alleen maar gefrustreerd zijn omdat ze de wereldbeker voetbal missen." Zelf heeft Wittesaele niks met de Hollandse kust, liet hij ook nog optekenen. Nou vooruit, Cadzand-Bad kan hem nog wel enigszins bekoren. "Maar da's dan enkel door Sergio Herman en de nabijheid van Knokke-Heist."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement